Film / seriál

Tahle země není pro chudý

Tahle země není pro chudý
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Ve westernové kriminálce Za každou cenu se jich dopouštějí dva životem ubití bratři. Není to nic, čím by se mohli chlubit, ale čím hlouběji má divák do kapsy, tím spíš jim bude držet palce.

Takovýhle film byl na spadnutí už od začátku nedávné hospodářské krize. Však se taky nerealizovaný scénář Za každou cenu potuloval po Hollywoodu od roku 2011. Příběhu o chudých sourozencích, kteří se kvůli záchraně rodného ranče vydají na dráhu zločinu, se příznačně ujal miliardář a producent Sidney Kimmel, jenž věnuje velkou část svého jmění na charitu.

Toby a Tanner na první pohled nejsou kriminálníci „z povolání“. Mají sice plán, ale zejména temperamentnější Tanner se ho drží poněkud volně. Bratři brzo ráno vykradou dvě malé pobočky banky Texas Midlands; Tannerovi bezdůvodně „ujede ruka“ na šéfa jedné z nich, potom na vlastní pěst impulzivně vyloupí ještě třetí banku.

Příběh scenáristy Taylora Sheridana (oceňovaný drogový thriller Sicario: Nájemný vrah) se odehrává v rovinaté krajině plné beznaděje. Pláně Texasu jsou poďobané billboardy s nabídkami lichvářských půjček a polorozpadlými domky, ve kterých bydlí zadlužení lidé. Tobymu a Tannerovi nedávno zemřela matka, na jejich ranč je uvalená hypotéka a dluhy zde splácí snad každá servírka z umolousaného bistra. Vdovec Hamilton a pochlastávající míšenec Alberto spolu vedou řeči o tom, že tuhle zemi sebral Indiánům bílý muž – a jemu ji zase ukradly banky.

Za každou cenu není žádnou levicovou agitkou, nýbrž posmutnělým pohledem na situaci, ve které jsou „malí“ lidé donuceni velkými korporacemi ke špatným věcem. Ne náhodou film odkazuje k nechvalně proslulým gangsterům Bonnie a Clydeovi, kteří si prý za Velké hospodářské krize zakládali na tom, že kradou peníze bankám, a ne jejich drobným klientům.

Sheridanův scénář namísto plakátových hesel pečlivě vykresluje postavy: nesourodou dvojici bratrů, hašteřivé duo rangerů, kteří se navzájem častují politicky nekorektními nadávkami, ke stereotypům nesklouzávají dokonce ani zmíněné servírky nebo utahaná exmanželka s dětmi na krku. Propracovaným charakterům odpovídají plnokrevné herecké výkony: Tobyho ztvárnil hezoun Chris Pine (kapitán Kirk ze série Star Trek), Tannera hraje Ben Foster (Inferno, western 3:10 Vlak do Yumy) a jako ranger Hamilton je podle typu obsazený veterán Jeff Bridges (Opravdová kuráž, Big Lebowski). Ten vedle herectví vystupuje i jako country muzikant – a právě nenakašírovaná country je k Za každou cenu ideálním hudebním doprovodem.

Snímek o životních outsiderech byl letos nominován na čtyři Oscary včetně těch za nejlepší film a scénář. Nevyhrál nic. Ale tak už to s outsidery bývá.

„ŠPINAVÉ“ WESTERNY

Divoká banda / 1969

Než Sam Peckinpah, přezdívaný „Krvavý Sam“, natočil Divokou bandu, bývaly westerny jednoduché podívané o sošných kovbojích, krásných ženách, zlých banditech a proradných Indiánech. Peckinpahovo veledílo je nemilosrdným příběhem ze světa, kde jsou gauneři úplně všichni. Už jen úvod s vyloupením banky patří do gangsterských encyklopedií.

Nesmiřitelní / 1992

Na westerny už v Hollywoodu nikdo nesázel, když začátkem 90. let přišly dva oscarové hity: půvabný epos Tanec s vlky a záměrně nepěkná podívaná Nesmiřitelní. V druhém z nich drsňácký herec a režisér Clint Eastwood ztvárnil stárnoucího kriminálníka, který přijme zakázku pomstít zohavenou prostitutku.

Tři pohřby / 2005

Tommy Lee Jones, představitel šerifa z westernu Tahle země není pro starý, debutoval jako režisér melancholickým dramatem z texasko-mexické hranice. Hraje v něm rančera Petea, který přijde o zaměstnance a kamaráda Estradu. Když zjistí, že Estrada byl zastřelen, donutí vraha, aby muže pohřbil v jeho rodné vesnici.

Za každou cenu

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie David Mackenzie

Scénář Taylor Sheridan

Obsazení Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Katy Mixon, Kevin Rankin, Dale Dickey, Gil Birmingham

Délka 102 min.

Rok 2015

HBO úterý 28. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC