Film / seriál

Stará škola

Stará škola

Život v přírodě téměř bez kontaktu s ostatními lidmi není jen výsadou poustevníků. Občas prostě lidé netouží po společnosti a ruchu velkoměst, zvláště ti ze „staré školy“.

Napadlo vás někdy, jaké to musí být sledovat desítky let život ostatních a vývoj společnosti? Mladí lidé o tom určitě nepřemýšlí, ale nejstarší generace ví své. Mnozí Evropané, kterým je přes osmdesát let, začali svůj život během jednoho z nejkrvavějších konfliktů v historii, zažili vzestup a pád komunismu a nakonec se dožili věku, kdy se svět začal scvrkávat do krabiček a na obrazovky nejrůznějších chytrých technologií. To je pořádně rušný život. Není tedy divu, že si někteří důchodci mohou myslet, že dnešní mladí lidé jsou tak trochu blázni. A na tento generační střet se zaměřuje také film Dome Karukoskiho nazvaný jednoduše Mrzout.

Mrzout však není jen název snímku, zároveň je to asi ta nejvýstižnější charakteristika hlavního hrdiny – dědoušek z odlehlé části Finska, kde žije v klidu sám v souladu s přírodou, obdělává si své pole, pravidelně seká dřevo a lidem se vyhýbá, najednou musí vyrazit do světa. Jenže moderní doba jeho vnoučat ho doslova děsí, protože on touží po jediném, po starých časech, „kdy věci byly jednodušší“.

Film Mrzout je všude charakterizován jako komedie, komedie o stáří, o nečekaných a absurdních situacích, které čekají na člověka, jenž se zadrhl někde v roce 1953. Smát se opravdu budete, nicméně jádrem filmu je vážnější téma, a to jak se chováme ke starší generaci. Základní otázka proto zní: můžeme vinit starší lidi z jejich nepochopení naší moderní mobilní společnosti? Pravděpodobně ne, ale ruku na srdce, často to tak mnozí děláme. Věci, na nichž Mrzoutovi záleží – rodinné hodnoty, tvrdá práce a brambory – se totiž zdají být dnes minimálně zastaralé a malicherné.

I přes laskavý humor a některé opravdu vtipné situace je tak Mrzout především o generačním konfliktu. Antti Litja coby hlavní hrdina je výborný – zvláště když bojuje s telefonem nebo se bojí elektrického zubního kartáčku. Naštěstí umí být dost mrzutý i ironický, takže ve vás nebude vzbuzovat pocity lítosti a trapnosti, naopak. Pobaví vás, ale občas i naštve svou zarputilostí. Jenže chyby nemůžeme hledat jen u Mrzouta i mladší generace má svoje. Techniku ovládá bravurně, ale nasekat dřevo a vypěstovat brambory je pro některé pořádná fuška…

Celkově lze říci, že Karukoskiho film je vtipný a zároveň trochu melancholický snímek. Mrzoutovi se smějete, ale pozor, jednou můžeme být mrzutými staříky i my sami…

Mrzout

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,5 % Hodnocení redakce
Foto Festival HD

Režie Dome Karukoski

Scénář Dome Karukoski, Tuomas Kyrö

Obsazení Antti Litja, Petra Frey, Mari Perankoski, Iikka Forss, Viktor Drevitski, Bruno Puolakainen, Alina Tomnikov

Délka 113 min.

Rok 2014

sobota 22. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC