Film / seriál

Správná čtyřka

Správná čtyřka
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Co mají společného zkrachovalý televizní moderátor, prostořeká studentka, osamělá svobodná matka a poslíček pizzy, kteří se během jedné silvestrovské noci potkávají na střeše londýnského věžáku?

Správná odpověď je: myšlenky na sebevraždu. Topper's tower je totiž díky své výšce oblíbeným místem sebevrahů a kdokoliv se ocitne na jeho vrcholku, nejde s největší pravděpodobností obdivovat krásný výhled, ale spíše ukončit svůj život skokem dolů. A stejný plán má Martin, kterému se po aférce s nezletilou dívkou (o které si myslel, že je starší) rozpadlo manželství i dlouholetá kariéra v televizi. Ve svém zoufalství ale není sám, chvilku po něm totiž přijde na střechu Maureen. A po ní Jess. A pak JJ Martin ale rozhodně nechce na cestě za smrtí žádné obecenstvo, a tak odchází, jenže osud zasáhl nejen před jeho skokem, ale ještě jednou během noci. Martin postupně všechny tři cizince ze střechy potkává a čtveřice se rozhodne uzavřít písemnou dohodu, že zůstanou spolu ještě chvíli naživu a své sebedestruktivní plány odloží o šest týdnů, do svátku sv. Valentýna.

Lehce arogantní Martin, neřízená střela Jess, osamělá a zároveň velmi obětavá Maureen a neúspěšný rocker JJ se ocitající v emocionální slepé uličce. Moc společného toho nemají, smlouva o nepatrném prodloužení života ale jaksi semkne tuto nesourodou partičku dohromady. Začínají spolu trávit čas a zjišťovat, jaké důvody každého z nich vedly k myšlenkám na ukončení života. Když se však o jejich paktu dozvědí noviny, nastává „Čtyřce z Topperu“, jak jsou okamžitě přezdíváni, peklo. Kam se hnou, provázejí je paparazzi a situaci nepomáhá ani fakt, že otcem Jess je slavný politik. Anonymita zkrátka bere za své, a tak se všichni čtyři rozhodnou odjet na dovolenou, než se mediální bouře přežene a jejich téma již nebude aktuální.

Jako předloha k hořkému komediálnímu dramatu posloužil románový bestseller Dlouhá cesta dolů populárního anglického humoristy Nicka Hornbyho. Adaptace příběhu se ujal francouzský tvůrce Pascal Chaumeil, který se proslavil komedií (K)lamač srdcí. Jedním z důvodů, proč si v roce 2010 opatřil britského agenta, bylo získávat co nejčerstvější informace o tom, jestli jeho nejoblíbenější spisovatel, ano tušíte správně, Nick Hornby, nehledá režiséra pro další adaptaci některého ze svých románů. A povedlo se! Ovšem nejen volba režiséra se zdařila, stejně tak i výběr hlavní čtyřky. Oddanou čtenářkou Hornbyho děl je australská herečka Toni Collette (Jak na věc, Šestý smysl), která se stala ideální představitelkou Maureen, obětavé matky pečující o svého syna. Ne úplně sympatická postava bývalého moderátora Martina byla svěřena Pierci Brosnanovi, kouzelná Imogen Poots (Poslední kvartet) si zahrála ztřeštěnou Jess, čtyřlístek zakončuje jediný Američan v hereckém ansámblu Aaron Paul (Perníkový táta), jako bývalá rocková hvězda JJ.

Vážné a často tabuizované téma sebevraždy a deprese je v Dlouhé cestě dolů zobrazováno citlivě, přirozeně a hluboce lidsky. Snímek se ale vyhýbá sentimentu a patosu, a naopak zvýrazňuje komediální prvky, každá postava do vyprávění vnáší současně humorný nadhled i svůj tragický osud. Všem čtyřem hlavním hrdinům budete bez rozdílu držet palce až do konce, i když možná až trochu moc hollywoodského.

Filmy podle Nicka Hornbyho

Jak na věc

Hugh Grant v roli typického londýnského playboye. Jeho Will je bohatý, svobodný, bezdětný a přítelkyně střídá jako na běžícím pásu. Do svého nového loviště zařadí Sdružení osamělých rodičů, kam se ze zvědavosti přihlásí a začne randit s tou nejatraktivnější svobodnou matkou ze všech, Susie. Ta ho jednoho dne seznámí s Marcusem (Nicholas Hoult), synem své kamarádky Fiony (Toni Collette), která se pokusila o sebevraždu. Will se nedobrovolně stává chlapcovým pěstounem a jediným přítelem, Marcus je totiž ve škole díky svému oblečení a názorům snadným terčem šikany.

Všechny moje lásky

Robovi (John Cusack) je třicet a stále neví, kam v životě směřuje. Po rozchodu s přítelkyní Laurou se dostává do krize a začíná přemýšlet, proč ho všechny jeho předchozí dívky opustily, proč nedostudoval vysokou školu a proč skončil jako majitel hudebního obchodu s deskami. Začne postupně přerovnávat svou soukromou sbírku gramodesek a zároveň rekapituluje jednotlivé okamžiky svého sexuálního života, které byly spojeny s hudbou, již tehdy poslouchal. Rozhodne se dostat Lauru zpět… Snímek natočil britský režisér Stephen Frears (Špína Londýna).

Fotbalové opojení

Sportovní komedie s Colinem Firthem a Ruth Gemmell v hlavních rolích. Paul Ashworth je učitel, více než svým povoláním ale žije fotbalem – fandí londýnskému Arsenalu a ve volných chvílích trénuje své žáky. Když na školu nastoupí nová posila učitelského sboru, mladá a puntičkářská Sarah, Paul se do ní okamžitě zamiluje. Jenže pro Sarah je fotbal tou nejzbytečnější věcí na světě. Film byl natočen podle stejnojmenného autobiografického románu, Nick Hornby je sám vášnivým fanouškem Arsenalu.

Dlouhá cesta dolů

Film / seriál
Hodnocení FDB 56 % Hodnocení redakce

Režie Pascal Chaumeil

Scénář Jack Thorne

Obsazení Pierce Brosnan, Toni Collette, Aaron Paul, Imogen Poots, Rosamund Pike, Sam Neill, Tuppence Middleton

Délka 96 min.

Rok 2013

Film+ sobota 27. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC