Film / seriál

Snídaně na Plutu: Filmy v barvách duhy

Snídaně na Plutu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Homosexualita už dávno není tabu. Ani na stříbrném plátně. Naopak, kinematografie hrála v emancipaci gay-lesbické komunity velkou roli.

 okud vás přitahuje stejné pohlaví, můžete za to i léta páně 2014 skončit na popravišti, například v Angole či Saudské Arábii. Přitom je zajímavé, že v některých zemích, kde se trestá láska mezi muži, jsou stejné styky mezi ženami tolerovány. 
Homosexualita byla na stříbrném plátně dlouho tabuizována a první filmy, které ji otevřeně tematizovaly, byly spíše politické agitky. Typickými jsou snímky kalifornského experimentálního filmaře Kennetha Angera, například krátkometrážní Ve znamení štíra natočený v roce 1964. Je o partě chlupatých motorkářů v těsných džínách a kožených bundách, kteří leští svoje harleye a oddávají se alkoholovým a sexuálním orgiím. Snímek je plný nacistické, křesťanské a pohanské symboliky, a doprovází jej výběr toho nejkýčovitějšího rock‘n‘rollu své doby. Divokým obrazem homosexuality útočil Anger na maloměšťáctví a upjatost poválečné Ameriky.
Postupné společenské uvolnění zkomplikovalo vypuknutí epidemie AIDS, se kterým byla spojována právě gay komunita. Její reakcí byla na odiv stavěná hrdost, která se z duhových průvodů přenesla i na celuloid. Legendárními filmy tohoto druhu jsou například kuriózní parodie na béčkové krváky Rocky Horror Picture Show z roku 1975 nebo transvestitní road movie Dobrodružství Priscilly, královny pouště.
Jak se zobrazování homosexuality stávalo čím dál méně kontroverzním, aniž by ovšem menšinová orientace přestala být stigmatem v reálném světě, začal film zobrazovat právě rozpor mezi přirozeností jedince a nastavením společnosti. Vedle oscarového Kluci nepláčou s Hilary Swank a Chloë Sevigny v hlavních rolích patří k nejlepším filmům tohoto druhu Snídaně na Plutu. Drama o těžkém dospívání mladého muže uprostřed sektářského násilí v Severním Irsku se odehrává ve čtyřicátých letech minulého století.

Snídaně na Plutu

Film / seriál
Hodnocení FDB 77.7 %
Foto FilmBox

Režie Neil Jordan

Scénář Neil Jordan

Obsazení Cillian Murphy, Liam Neeson, Ruth Negga, Laurence Kinlan, Stephen Rea, Brendan Gleeson, Conor McEvoy

Délka 135 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC