Film / seriál

Snad opravdu nikdy není pozdě

Snad opravdu nikdy není pozdě

Kdysi byla slavná a žádaná. Každý režisér ji chtěl obsadit do svého filmu, divadla se předbíhala v nabídkách nových rolí, muži ji milovali a ženy jí záviděly. My ji potkáváme ve chvíli, kdy odchází z protialkoholické léčebny, kde nebyla poprvé.

Eva Nová zestárla a doslova zmizela ze scény. Pokud o ní dnes někdo napíše článek, pak je to jen další malý skandál – zanedbala výchovu syna, má komplikované vztahy s rodinou, má opravdu velký problém s alkoholem. Podaří se jí konečně prolomit toto nešťastné období a dostat se ještě alespoň chvilku na výsluní?

Snaží se. Navštíví svého odcizeného syna, stydlivě, nejistě oslovuje svá vnoučátka. Prosí o slitování. Každý přece má nárok na druhou šanci, ne? A její život taky nebyl procházka růžovou zahradou, taky trpěla. Jenže odpustit je těžké, zapomenout nemožné a její syn se zjevně dosud nevyrovnal se starými křivdami.

Eva pokoří svou hrdost a přijímá práci, která by jí kdysi připadala hluboce pod úroveň, a tak obchází staré známé, pokoušejíc se apelovat na někdejší kamarádství. Věří, že se změnila, že to tentokrát zvládne. Jistě, svou dřívější jiskru už dávno ztratila, ale třeba by se pro ni ještě našla nějaká vedlejší role. Nikdy nic jiného nedělala, je herečka tělem i duší. Patří na jeviště!

Pro Marka Škopa, výraznou postavu slovenské dokumentární tvorby, je Eva Nová prvním celovečerním hraným filmem. A jeho jednoznačně největším pozitivem je právě představitelka hlavní role, stále krásná, charismatická Emília Vášáryová, jejímuž výkonu nelze nic vytýkat. Bezesporu krajně náročného úkolu věrohodně ztvárnit ženu v hluboké životní krizi se zhostila obdivuhodně – rozehraje ve vás celou škálu nejrůznějších pocitů a nenechá vás v klidu. Práce jejích hereckých kolegů vedle toho možná trošku bledne, například Milanu Ondríkovi v roli Evina syna chybí větší drajv.

Scénář má také pár slabších míst, dialogy chvílemi vyznívají hodně uměle. Ovšem kdo je alespoň částečně obeznámen s režisérovou dokumentární filmografií, sezná, že své nejsilnější stránky dokázal uplatnit i tady – vnímavým přístupem k prostředí a citlivou prací s každým záběrem vytváří atmosféru, která nakonec řekne víc než sebelépe zvolená slova. A tak si třeba občas řeknete, že něco zaskřípalo, ale nudit se nenudíte a některé obrazy ve vás doznívají ještě dlouho po závěrečných titulcích.

Tak jako tak, je to opravdu zejména představitelka hlavní hrdinky, co snímku vdechlo život. Scéna, kde Eva odpovídá na dotazy během malého vystoupení v domově důchodců nebo když se pak na posezení u podobně životem zklamané sousedky rozezpívá ve vzpomínkách na dávno ztracené štěstí, to jsou momenty se silným tragickým nábojem, s nimiž by si jen tak někdo herecky neporadil. Klobouk dolů, všechna čest!

Zajímavé filmy o stáří

Příběh Alvina Straighta

Režisér David Lynch netočí jen ujeté a mysteriózní thrillery, ale i dobrodružné road movie jako tu o zatrpklém vdovci s chatrným zdravím Alvinovi (Richard Farnsworth), který žije v malé vesničce v severní Iowě. Když se dozví, že jeho bratra Lyla ranila mrtvice, rozhodne se ho navštívit. Co na tom, že má špatný zrak, nedostatek peněz a Lyl bydlí 600 km daleko. Alvin sedne na svůj zahradní traktůrek a vyráží na šestitýdenní pouť.

O Schmidtovi

Stárnoucí Warren Schmidt (Jack Nicholson) prožil v poslední době tolik životních katastrof a krizí, že mu sebraly vůli žít. Nakonec ale dává životu ještě šanci, nasedá do svého obytného karavanu a vyráží na cestu napříč Amerikou, která mu kromě spousty času na přemýšlení nabídne i různá překvapení a zajímavá setkání. Změní se Warrenův pohled na svět? Film režiséra Alexandra Payna je volnou adaptací románu Louise Begleyho.

Iris

Režisér Richard Eyre natočil příběh na motivy lásky mezi spisovatelkou Iris Murdoch a Johnem Baylem, kteří se setkali jako mladí učitelé na oxfordské univerzitě. Po čtyřiceti letech společného života se ale osobnost Iris vytrácí kvůli postupující Alzheimerově chorobě… Irskou spisovatelku výborně ztvárnila Judi Dench, za svou roli byla v roce 2002 nominována na Oscara.

Eva Nová

Film / seriál
Hodnocení FDB 64,5 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Marko Škop

Scénář Marko Škop

Obsazení Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Gabriela Dolná, Anikó Varga, Žofia Martišová, Ľubomír Gregor, Dušan Jamrich

Délka 90 min.

Rok 2015

Cinemax čtvrtek 30. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC