Film / seriál

Sirotčinec: I mrtvé děti si chtějí hrát

Sirotčinec
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Na stříbrném plátně se to dnes jen hemží všemožnými zombíky a mimozemšťany. Staří dobří duchové se však mezi nimi neztrácejí.

Duchové straší snad ve všech filmových žánrech, nejčastěji však jsou kladnými hrdiny, kteří baví děti: například Casper, původně komiksová postavička z třicátých let, ztřeštěný duch Beetlejuice ze stejnojmenné komedie Tima Burtona nebo rytíř Vilém Brtník z Brtníku a jeho dcera Leontýnka.
Klasická představa duše zemřelého, která nemůže opustit místo své tragické smrti, byla jako námět nejpopulárnější v začátcích kinematografie. Brzy ji však vytlačila právě zábavná či naopak hororová zpodobnění duchů. V osmdesátých letech se začali zjevovat také v romantických filmech, jakým byl v roce 1990 natočený Duch s Demi Moore, Patrickem Swayzem a Whoopi Goldberg v hlavních rolích. Stal se ve své době komerčně neúspěšnějším snímkem a získal i dva Oscary.
Zejména za velkou louží však za kultovní platí komedie Krotitele duchů z roku 1984. Bill Murray a Dan Akroyd jako majitelé malé firmy na odchyt strašidel dokonce mají skutečné následovníky, kteří lov duchů provozují ve svém volném čase, někdy ale i jako vážně míněnou živnost. Na některých dokumentárních kanálech můžete sledovat celé seriály, ve kterých dospělí lidé v opuštěných budovách instalují nejmodernější techniku a v nedaleko zaparkovaném obytném přívěsu prožívají hotová dramata, kdykoliv přístroje zaznamenají nějaké to „něco“.
V průběhu nultých let se na stříbrné plátno začali vracet tradiční duchové. Klidu po smrti nemohli dojít Bruce Willis ve filmu Šestý smysl (1999), Nicole Kidman i s rodinou v Ti druzí (2001) či zuřivá dívka v japonském hororu Kruh a jeho hollywoodském remaku. Kromě počítačových efektů mívají moderní duchařiny i propracovanější příběh než černobílé bijáky z doby před sedmdesáti lety. Rafinovaně rozostřují hranici mezi realitou a fantazií postav, či končí překvapivou pointou.
Vyniká mezi nimi španělský Sirotčinec, režijní debut Juana Antonia Bayony v produkci slavného mexického režiséra Guillerma del Torro. Natáčen byl v roce 2007 v působivých kulisách rozeklaného pobřeží kraje Asturias a v rozhlehlém domě z devatenáctého století. Ten je ve filmu opuštěným sirotčincem, kam se odstěhuje Laura s manželem a sedmiletým adoptovaným synem, aby jej přestavěla na domov pro postižené děti. Malý Simón si najde imaginárního kamaráda s maskou z pytloviny přes hlavu a začnou se dít divné věci. Hrůzný příběh starého domu ještě není uzavřen.

Sirotčinec

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,3 %
Foto Profimedia.cz

Režie J. A. Bayona

Scénář Sergio G. Sánchez

Obsazení Belén Rueda, Fernando Cayo, Geraldine Chaplin

Délka 105 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC