Film / seriál

Setkání s legendou

Sean Connery a Rob Brown ve filmu Osudové setkání
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Filmy o spisovatelích nepatří k těm nejzábavnějším a rozhodně není snadné je natočit, protože psaní ze své podstaty kameře moc nenabízí. Osudové setkání se nesnaží koukat přes rameno nějakému literárnímu velikánovi, ale vypráví o muži, který svůj nejlepší román dávno napsal a teď už nedělá vlastně nic.

Samotář v hlavní roli bojící se opustit svůj vlastní byt je William Forrester (Sean Connery), který sleduje své okolí a veškeré dění na ulici v Bronxu pomocí dalekohledu. Tento podivínský „muž v okně“ přitahuje pozornost černošských teenagerů hrávajících basketbal na hřišti před Forresterovým domem. Zvláště Jamalu Wallaceovi (Rob Brown), výbornému studentovi a také basketbalistovi, který má možnost začít studovat na prestižní škole, nejde stařík z hlavy. Jednou v noci se proto odváží vplížit do Forresterova bytu, ovšem spisovatel ho nachytá na švestkách, a tak začne poněkud podivné přátelství. Jamal získá někoho, kdo čte jeho povídky a zápisky, kdo je také kriticky komentuje, a Forrester zase díky mladému, sečtělému studentovi má s kým debatovat a doslova se probouzí z dlouholetého spánku.

Film Osudové setkání režíroval Gus Van Sant a nejde si nevšimnout podobnosti s jeho dřívějším velmi slavným filmem ‒ Dobrý Will Hunting (1997), jenž rovněž vypráví o chudém chlapci, který se protlouká životem, jak se dá a přitom je to v podstatě matematický génius. Tyto dva filmy však nelze zaměňovat, neboť v Osudovém setkání se celý děj točí kolem dvou postav a jejich vzájemného vztahu, kolem jejich oťukávání se a sbližování. Další důležitou linkou je také americká společnost, která je stále velmi konzervativní a umí škatulkovat, odsuzovat a nedůvěřovat lidem.

Psaní jako takového ve filmu příliš mnoho není. Zato užitečných životní rad si užijete. Všichni budoucí a začínající spisovatelé by měli zpozornět, protože knihy mohou mít vliv na jejich milostný život. Jamal se totiž svého nového přítele i učitele v jednom ptá, jestli když napíše knihu, budou s ním ženy spát. Williamova odpověď je výborná: „Ženy s tebou budou spát, když napíšeš špatnou knihu.“ Podobné rady ze sebe stárnoucí spisovatel doslova sype. Connery je v této roli opravdu skvělý ‒ trochu prudérní, ale vlastně velmi sympatický dědula má v jeho podání nesmírné charisma a lehkost i humor, s nímž přistupuje k životu, vás strhne.

I po více než padesáti letech v herecké branži Connery neztrácí švih. A mladíček Brown mu kupodivu ve své první roli velmi zdatně sekunduje. Vytvořili výbornou dvojici, která vás bude bavit, které věříte každé slovo, každou hádku, každé citové pohnutí. Může to vypadat pateticky, ale jen díky těmto dvou hercům Osudové setkání za něco stojí a nejde jen o povrchní a už opotřebovanou kritiku společnosti, která odsuzuje černochy a nedává jim zasloužený prostor, ani šance.

Verdikt

Některým tematickým klišé se film nevyhnul, ale co se zpracování týče, jde o skvělou podívanou doplněnou úžasnou jazzovou hudbou. Tenhle film si prostě musí každý fanoušek klasických příběhů opravdu vychutnat.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Osudové setkání

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,1 %
Foto Film+

Režie Gus Van Sant

Scénář Mike Rich

Obsazení Sean Connery, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, April Grace, Michael Pitt, Michael Nouri

Délka 133 min.

Film+ středa 22. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC