Film / seriál

Rumový deník: Potkají se dva bohémové

Rumový deník
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

O neobyčejném přátelství hollywoodské hvězdy a svérázného spisovatele, které dalo vzniknout hned dvěma skvělým filmům.

„Věděl, že k němu vzhlížím,“ vypráví Johnny Depp. „A já vím, jak mě měl rád. Byl možná mým mentorem nebo druhým otcem, ale řekl bych, že náš vztah byl hlavně bratrský.“ Řeč je o Hunteru S. Thompsonovi, vynálezci takzvaného gonzo žurnalismu, kdy reportér není jen pozorovatelem, ale ústřední postavou či přímo hybatelem příběhu.
Thompson vyrůstal v chudobě a velice trpěl smrtí svého otce. Mladík se tehdy dostal na šikmou plochu a dokonce si odseděl dva měsíce ve vězení. Narukoval poté k letectvu a nakonec se dal na novinařinu. Koncem šedesátých let se proslavil knižní reportáží z prostředí motocyklového gangu Hells Angels, se kterým strávil celý rok.  

Poetický život 

Další legendární reportáž napsal Thompson z motocyklového závodu Kentucky Derby. Něco vám to připomíná? Ano, je zápletkou narkotického road movie Strach a hnus v Las Vegas, který v roce 1998 natočil Terry Gilliam. Hlavní roli Thompsonova alter ega si zahrál právě Depp a připravoval se na ni skutečně důkladně. Sám spisovatel mu rituálně oholil hlavu a herec žil po čtyři měsíce ve sklepě Thompsonova domu, aby studoval jeho pohyby a gesta. 
„Chodívali jsme spát v devět nebo v deset dopoledne a na snídani vstávali v sedm večer,“ vzpomíná Depp. „Hunter měl svůj vlastní, velmi poetický přístup k životu.“ Americká veřejnost si Thompsona ovšem spojuje také s nezřízenou konzumací alkoholua jiných substancí. „Nerad někomu doporučuji drogy, alkohol a šílenství,“ nechal se slyšet spisovatel. „Ale mně osobně svědčí.“

Kamarádi do deště

Thompson byl také známý láskou ke střelným zbraním, ostatně brokovnice hrála roli i při jeho osudovém seznámení s Deppem. Potkali se v roce 1994 v baru a spisovatel jej vzal k sobě domů. „Obdivoval jsem zbraň, kterou měl zavěšenou na stěně,“ vypráví Depp. „Chtěli jsme si zastřílet, tak jsme si postavili takovou věž z kanystrů propan butanu a nitroglycerínu. Ohnivá koule vystoupala dobrých pětadvacet metrů.“
Od té doby byli oba muži nerozdělitelní, než si těžce nemocný Thompson vzal v roce 2005 život. Depp se postaral o splnění spisovatelova posledního přání, aby byl jeho popel vystřelen kanónem do nebe. 
V roce 2011 si Depp zahrál Thompsonova literárního dvojníka podruhé. Drama Rumový deník vypráví příběh mladého žurnalisty, který v Portoriku prožívá intenzivní románek s karibským rumem. Thompson jej sepsal už začátkem šedesátých let, manuskript ale až po mnoha desetiletích objevil Depp ve spisovatelově archivu.

Rumový deník

Film / seriál
Hodnocení FDB 65.2 %
Foto FilmBox

Režie Bruce Robinson

Obsazení Johnny Depp, Amber Heard, Aaron Eckhart, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi, Amaury Nolasco, Michael Rispoli

Délka 120 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC