Film / seriál

Řízný Bukowski

Charles Bukowski
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Opilecký i poetický svět Charlese Bukowského se ukázal jako velmi blízký evropským filmařům a několika americkým hercům: Benu Gazzarovi, Mickey Rourkemu a nyní Mattu Dillonovi.

Bukowského životní příběh je prostě pro určité tvůrčí typy stále přitažlivý stejně jako všechny jeho příběhy obyčejného šílenství. Faktótum je film, který vznikl podle stejnojmenného scénáře z roku 1975 a režisér Bent Hamer si k němu přidal ještě pár dalších povídek. Vznikl tak snímek v pravém slova smyslu o Bukowském s Bukowským jako hlavní postavou. Čtenáři už asi tuší, oč celou dobu půjde – alkohol, ženy a umění. Nebojte, nejde o téměř dvouhodinový záznam z nějakého prostopášného večírku, Faktótum totiž představuje příběh muže, který léta bojuje proti průměrnosti.

Henry Chinaski (Matt Dillon), Bukowského alter ego, je hrdina, který už přežil nesčetné množství rvaček, odmítnutí, šílených žen a neskutečně nudných pracovních míst. Jaké to je vydělávat pro někoho jiného a sám mít minimum? Jaké to je nevidět ve své práci a vlastně ani v životě žádný smysl? Jak se dá přežít nudný život? S literaturou ano. Bukowski-Chinaski jednoduše pracuje, aby měl aspoň na základní věci a aby po nocích a barech mohl psát a psát a psát. To jediné mu dává smysl, i když čelí neustálým zklamáním, jelikož mu vytrvale rukopisy vrací zpět.

Jak natočit Bukowského?

Pokud byste zůstali u toho, že k Bukowskému stačí jen charismatický herec s pronikavým pohledem a záběry z nočních barů a ranní milostná dobrodružství s nejrůznějšími krasavicemi, pak byste se Bukowskému nepřiblížili ani na kilometr. Byl to bouřlivák, ale hlavně miloval slova, psaní, četl a uměl být i velmi poetický, až něžný. Režisér Hamer rád ukazuje detaily – spoře osvětlený stůl, pero klouzající po papírech a to vše v rytmu hudby, která dokresluje celou atmosféru. Matt Dillon zarostlý vousy a s propadlými tvářemi je víc než přesvědčivý. Stejně tak i jeho „barové“ kolegyně v podání Lili Taylor a Marisy Tomei předvádí celou plejádu emocí. Opakem je pak Fisher Stevens, coby věčně posmutnělý filozof.

Chcete-li si Bukowského užít, nesmíte totiž zůstat jen na povrchu a to se ve Faktótu podařilo. Neúprosná nuda běžného života je vyrovnávána vtipnými scénami i poetickými momenty. Po zhlédnutí tohoto filmu dostanete chuť na sklenku dobré whisky, ke které si budete chtít otevřít také dobrou knihu.

Zajímavost: Michal Malátný ze skupiny Chinaski pojmenoval svou skupinu právě po své oblíbené literární postavě, Henrym Chinaskim.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Faktótum

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,5 %
Foto HBO

Režie Bent Hamer

Scénář Jim Stark, Bent Hamer

Obsazení Matt Dillon, Lili Taylor, Fisher Stevens, Marisa Tomei, Didier Flamand, Adrienne Shelly, Karen Young

Délka 94 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC