Film / seriál

Prázdné místo: J. K. Rowling tentokrát pro dospělé

Prázdné místo
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když autorka Harryho Pottera poprvé opustila svět čarodějů pro děti všeho věku, vyšel jí z toho temný a chmurný román pro dospělé kritizující lidské neduhy. Stejně jako Potter, i Prázdné místo se už dočkalo adaptace.

Prázdné místo nastane, pokud místní zastupitel a) nepřevezme svůj úřad ve vyměřeném čase, b) rezignuje, c) zemře. V malé jihoanglické obci jménem Pagford dojde k třetímu případu. Někteří jsou v šoku, někteří brečí, někteří se tajně radují a někteří se rozhodnou na uvolněné místo kandidovat. Místní rada přece právě rozhoduje o osudu rehabilitační kliniky, z níž by se mohl stát wellness jen pro bohaté. Třídní rozdíly, osobní rozpory, žárlivosti, intriky, pokrytectví, slabošství. J. K. Rowling ve svém románu Prázdné místo poprvé opustila magický svět Harryho Pottera a vydala se do žánru hořké společenské kritiky. Zlo tu nemá jasnou podobu Voldemorta, temnoty tu ale zůstalo požehnaně, ač Pagford vypadá na první pohled idylicky a mile. 
 
Prázdné místo už není pro děti. I když nová televizní adaptace z produkce britské BBC a americké HBO ubrala trochu na depresi, pesimismu a oproti předloze o něco změkčila konec, ani tak od ní nečekejte moderní ekvivalent slečny Marplové jen proto, že i tady hraje Julia McKenzie. 
 
Právě McKenzie a další veterán Michael Gambon, známý jako Brumbál právě z Harryho Pottera, si tu s chutí střihli ty snad nejodpornější obyvatele Pagfordu, ambiciózní a bezskrupulózní pár tlačící do obecní rady svého neschopného syna. Nějaká špinavá tajemství má ale řada dalších obyvatel městečka a všechny se dozvíme v průběhu tří hodinových dílů nové minisérie. Mezi dalšími členy početného hereckého obsazení najdete i Roryho Kinneara (Penny Dreadful, Rozbitý svět), Simona McBurneyho (Kouzlo měsíčního svitu), členku slavného hereckého klanu Emilii Fox (Merlin) či Keeley Hawes (Line of Duty). Sama J. K. Rowling se spolu se svým literárním agentem Neilem Blairem na seriálu podílela jako výkonná producentka. Její knihu, které se od jejího vydání v roce 2012 prodalo po celém světě více než šest milionů výtisků, do scénáře zadaptovala Sarah Phelps, která napsala i loňský seriál BBC o polní nemocnici za první světové války Karmínové pole.

Prázdné místo

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 %
Foto HBO

Režie Jonny Campbell

Obsazení Silas Carson, Joe Hurst, Michael Gambon, Rory Kinnear, Abigail Lawrie, Emily Bevan, Rufus Jones

Délka 180 min.

HBO středa 29. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC