Film / seriál

Potoky testosteronu na vyprahlé planetě

Riddick
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Jednoduché nastavení děje, spousta akce a především originální hlavní postava, která ovládne každý prostor, kam vstoupí. Takové jsou filmy o Riddickovi, kriminálníkovi hledaném snad po celém vesmíru.

Na počátku byla – tma. Černočerná tma, překvapivý hit z roku 2000, který Riddicka poprvé vrhl na plátno. Sci-fi natočená se skromným rozpočtem 23 milionů dolarů měla prostou zápletku: na opuštěné planetě ztroskotá vesmírná loď s pestrým osazenstvem na palubě. Jeho členové si musejí chtě-nechtě pomáhat, aby přežili útok krvelačných monster, která planetu obývají. A jedním ze ztroskotanců je i obávaný zločinec Riddick, chlap jako hora, jenž si nejradši hledí svého a nouzové přistání přijme jako vítanou příležitost k útěku: loď ho totiž převážela do vězení.

Antihrdina v podání urostlého Vina Diesela, vybavený schopnostmi vidět v téměř naprosté tmě a zabíjet na sto způsobů, u diváků zabral, a tak se dočkal pokračování Riddick: Kronika temna a trojky nazvané prostě Riddick. V ní se po chaotickém úvodu opět ocitá na liduprázdné planetě obývané predátory. S některými se naučí bojovat, jiné si ochočí, ale hlavně se potřebuje dostat pryč. Vyšle proto signál do vesmíru a přivolá tak na sebe dvě party lovců odměn toužících po penězích vypsaných na jeho hlavu.

Fascinující akční hrdina

Na přemýšlení u Riddicka není čas ani chuť: všechno je prostě stejně roztomile přehnané a zároveň jednoduché jako v předchozích dílech. První část filmu je skoro beze slov. Riddickovo poznávání prostředí planety a jejích bizarních zvířat působí jako krvavá variace na Zemanovu Cestu do pravěku. Druhá polovina svým nastavením zase připomíná western, v němž se tři týmy snaží navzájem se přechytračit a každému z nich jde jen o vlastní dobro.

 

Tempo se málokdy zastaví, Riddickův tvůrce, scenárista a režisér David Twohy, stále tahá další nápady (a podrazy) z rukávu a potvory působí díky skvělým trikům opravdu děsivě. Nechybí očekávatelné velké finále… Od takového filmu lze dostat maximum chlapácké zábavy bez přemýšlení – ale kdo by taky čekal přesahy od příběhů o bystrozrakém svalnatém hajz*ovi, který na sebe myslí až v první řadě.

Riddick

Film / seriál
Hodnocení FDB 72 %
Foto PROFIMEDIA

Režie David Twohy

Scénář David Twohy

Obsazení Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff, Dave Bautista, Jordi Mollà, Raoul Trujillo, Noah Danby, Nolan Gerard Funk, Conrad Pla, Bokeem Woodbine, Neil Napier

Délka 119 min.

Film+ pondělí 31. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC