Film / seriál

Po sedmi letech konečně na svobodě

matka se synem
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Joy je mladá svobodná matka a žije se svým synem Jackem. Na tom by nebylo nic tak divného, kdyby chlapec nebyl plodem znásilnění a jeho biologickým otcem Starý Nick – muž, který dívku unesl ještě jako nezletilou a uvěznil ji v malém pokoji.

Pokoj je to jediné, co malý Jack za pět let svého života poznal. Spolu s maminkou žijí na ploše pár metrů čtverečních, koukají na televizi a hrají si. Každý večer pak Joy chlapce uloží ke spánku v šatně, protože nechce, aby byl svědkem toho, jak si její věznitel přijde pro svou denní dávku potěšení. 
Ačkoliv je jejich život mizerný a Starý Nick jim nedává ani dostatek jídla, snaží se Joy zůstat optimistická a vychovávat syna co nejlépe. Díky tomu Jack uvěří, že na světě existuje pouze jejich pokoj a to, co se děje v televizi, je jen fikce. Jednoho dne mu ale jeho zvědavost nedá a vyleze ze šatny, aby se podíval, co se v pokoji děje. Tam spatří svou maminku s jejich věznitelem. V tu chvíli se Joy rozhodne, že takto syna vychovávat nechce a začne plánovat útěk. Navzdory četným překážkám se oběma vězňům skutečně podaří utéct a dostanou se na vytouženou svobodu. Ale sedm let je dlouhá doba a návrat do původního života nebude snadný – mladá žena životu v pokoji už přivykla a chlapec nikdy nic jiného nepoznal…
Pokoj vychází z knižní předlohy Emmy Donoghue, která zpracovala i scénář. Režie se ujal irský rodák Lenny Abrahamson, jenž má za sebou oceňovaná dramata Garáž či Adam a Paul. Režisér se ke knize dostal náhodou a hned ho zaujala, autorce proto napsal desetistránkový dopis, ve kterém pokoj přirovnával k Platónově jeskyni, a vyčkával – od spisovatelky mu obratem přišla kladná odpověď. Jak Abrahamson přiznal, měl trochu strach, aby natáčení nebylo traumatické pro osmiletého Jacoba Tremblayho, představitele Jacka. Nakonec to ale dobře dopadlo: „Stačilo jen zakřičet střih a Jacob byl z role venku. Hned si chtěl s Brie (představitelkou Joy – pozn. red.) hrát. Ta přitom měla často ještě slzy v očích – přece jen natáčení bylo psychicky náročně,“ dodal Abrahamson.
Americká rodačka Brie Larson získala za roli Joy cenu BAFTA, Zlatý Globus a navrch ještě Oscara. Není divu – svědomitě se připravovala, a aby dokázala lépe pochopit situaci hlavní hrdinky, dokonce se dobrovolně na měsíc izolovala od lidí a držela přísnou dietu. Během natáčení si pak vůbec nemyla vlasy a nečistila pleť, aby vynikla její nenalíčená tvář. „Mluvila jsem se specialistou na traumata, jaké důsledky má na psychiku sedmileté vězení v jedné místnosti, nedostatek vitamínu D, málo jídla nebo chybějící základní hygiena – vždyť Joy neměla ani kartáček na zuby,“ vysvětlila své přípravy Larson. I díky tomu dokázala zahrát ženu na pokraji zoufalství, která ale odmítá ztratit naději. „V pokoji, kde se natáčelo, jsme všichni cítili tu beznadějnou atmosféru a nikdo v něm nechtěl být déle, než bylo nutné. Pocit uvěznění byl opravdový,“ popsala herečka náladu na place.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Pokoj

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,6 %
Foto HBO

Režie Leonard Abrahamson

Scénář Emma Donoghue

Obsazení Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Wendy Crewson, Amanda Brugel, Joe Pingue, Joan Allen

Délka 118 min.

HBO sobota 22. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC