Film / seriál

Pět mužů a žádné vzpomínky

Neznámý
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Představte si, že se vzbudíte v neznámém prostoru a netušíte, co jste předtím dělali a jak jste se tam dostali.

Toto není začátek alkoholové historky, ale premisa mysteriózního dramatu Neznámý. Muž, kterého ztvárnil James Caviezel, totiž procitne na podlaze opuštěného skladiště a kvůli amnézii ani sám neví, kdo je. A co teprve čtyři další muži v místnosti. 

Vypadá to, že došlo k nějaké šarvátce. Jeden z nich je přivázaný k židli, druhý má zlomený nos, třetí je postřelený a visí ze zábradlí na poutech a čtvrtý má, stejně jako postava Caviezela, šrámy a modřiny. Postupně nabývají vědomí, nikdo z nich si však nevybavuje, kdo je a proč se ocitl v opuštěném, vysoce zabezpečeném skladišti uprostřed pouště, z kterého bez znalosti kódu od mohutných dveří není cesty ven.

Nikomu nelze věřit

Pět dezorientovaných a zmatených mužů si rychle uvědomuje, že se nachází v životu nebezpečné situaci. Když začne svázaný muž volat po vysvobození, dojde jim, že musel být zpacifikován z nějakého důvodu.
V napjaté atmosféře padají nařčení a nikdo si není jistý, kdo je ten zlý a kdo hodný. Nakonec ani hlavní hrdina netuší, na jaké straně vlastně stojí, když ho ostatní začnou obviňovat, že jim zranění způsobil on. Do toho tu jsou nevysvětlené indicie: rozbitý telefon, prázdné pouzdro od pistole, zkrvavená lopata, klíče od nějakého auta a zvonící pevná linka s neznámým mužem na druhém konci, který poměry ještě více zamotá.

Únos na krku

Na jiném místě se zároveň divákovi představuje jiná situace: mladá žena pod dohledem policie vkládá tašku s penězi do skříňky na vlakovém nádraží. Je to výkupné za jejího uneseného manžela.
Pětice mužů pak při průzkumu rozpadlého skladiště nalezne dvojici důkazů, která je spojí s tímto únosem. Stále však netuší, co se vůbec odehrálo a jaké role při akci měli. Koneckonců, jeden z nich přece musí být unesená oběť. Relativně komorní prostředí nabízí unikátní napjatou atmosféru a vystupňované drama, ve kterém by si ani divák nevsadil, kdo se nakonec ukáže být padouchem. 
Tvůrci postupně nabízejí indicie a náznaky a diváci se pomalu s postavami ztotožňují, jak samotní hrdinové získávají první záblesky vzpomínek – fragmenty obrazů dějství před incidentem, který u všech vyvolal bezvědomí a ztrátu krátkodobé paměti.

Debut kolumbijského režiséra s hollywoodským obsazením

Drama Neznámý je debutem kolumbijského režiséra Simona Branda. 
Mysteriózní krimi příběh natočil v Los Angeles a jeho okolí s hvězdným obsazením. Do role dočasných amneziaků vedle Jamese Caviezela obsadil Grega Kinneara, Joea Pantoliana, Barryho Peppera a Jeremyho Sista. V dalších rolích uvidíme například Bridget Moynahan či Petera Stormareho. 
Je výjimečné, že do své prvotiny se mu podařilo zajistit tolik známých tváří. Pokud vám totiž jména nic neříkají, tváře herců si při filmu určitě vybavíte z mnoha dalších snímků.

Neznámý

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,1 %
Foto PROFIMEDIA

Režie Simon Brand

Scénář Matthew Waynee

Obsazení James Caviezel, Greg Kinnear, Bridget Moynahan, Joe Pantoliano, Barry Pepper, Jeremy Sisto, Peter Stormare, Chris Mulkey, Clayne Crawford, Kevin Chapman, Mark Boone Junior, David Selby

Délka 85 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC