Film / seriál

Palmer, Harry Palmer

Palmer, Harry Palmer
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Špionážní filmy ze 60. a 70. let jsou dnes už retro klasikou – třeba staré bondovky, kdo by je nemiloval. Máte-li rádi šarmantní agenty, trochu šílené zbraně a zloduchy, kteří se nakonec v podstatě zničí sami, pak jsou „palmerovky“ přesně tím pravým.

Třetí film ze série o agentu Palmerovi (Michael Caine) je v mnohém jiný než jeho předchůdci. Mozek za miliardu dolarů by zasloužil spíše označení komedie než thriller, protože vám pěkně polechtá bránici. Možná je to tím, že Palmer dal vale agentské kariéře a rozhodl se vydat na volnou nohu a stal se soukromým očkem. Hned u první zakázky, kterou přijme, se rozhodně nenudí. Nakonec je to práce asi ještě zajímavější a barvitější, než na kterou byl zvyklý u tajné služby.

Nejdříve obdrží pořádný balík peněz a pak ho tajemný mechanický hlas instruuje přes telefon, co má dělat dál. Brzy zjistí, že pracuje pro jistého texaského miliardáře, kterému z výše jeho konta asi pořádně přeskočilo, neboť si myslí, že pomocí superpočítače dokáže ovládnout celý svět, a to tak, že vyvolá vzpouru v Sovětském svazu. Nepřipomíná vám to něco? Šílenec blížící se svým chováním nacistickým demagogům, sovětské tajné služby, agenti, velký počítač, který je opravdu VELKÝ, touha ovládnout aspoň jeden světadíl a v tom všem se proplétající elegán s břitkým humorem – další James Bond na filmovém plátně.

Jakkoli je tato palmerovka oproti předchozím šílená a ujetá, Michael Caine v tom nejlepším slova smyslu představuje důstojného protihráče, možná vlastně spoluhráče Bondovi v podání Seana Conneryho (ne náhodou se tito dva sešli ve filmu Muž, který chtěl být králem). Film je plný akce i absurdních situací a kdo to chce brát vážně, pak musí mít pocit, že se režiséři Ken Russell a Alex Lovy museli zbláznit. Když však přistoupíte na to, že Palmer je v tomto případě parodií Palmera, pak se budete výborně bavit. Přeskakování z jednoho prostředí do jiného je příjemným zpestřením a Caine je jak z reklamy na lak na vlasy, elegán za každého počasí. Palmer-girl je krásná a zákeřná zároveň, přesně jak to má být. Překupníci jsou dostatečně zmatení (opakovaně nakládají pořád tu stejnou bednu), takže je není těžké zastavit. A plukovník Stok je asi ten nejsympatičtější komunista, kterého jste kdy viděli. Jen pozor, cestu přes led si nikdy nezkracujte, protože… Až uvidíte, pochopíte.

Mozek za miliardu dolarů je parádní akční oddechovka, ve které exceluje Michael Caine, a průhlednost některých vtipů jí vůbec nevadí, naopak se pobavíte ještě o to víc.

Mozek za miliardu dolarů

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,3 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Režie Ken Russell

Scénář John McGrath

Obsazení Michael Caine, Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka, Françoise Dorléac, Guy Doleman, Vladek Sheybal

Délka 111 min.

Rok 1967

AMC pátek 28. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC