Film / seriál

Ostrovní zprávy

Ostrovní zprávy

Quoyle byl hodně nenápadné a plaché dítě. A vyrostl z něj stejně nenápadný a plachý dospělý. Možná, že mu tento šedivý průměr pomalu začínal vyhovovat, jenže zrovna v té chvíli do jeho života naprosto nečekaně, drze a kouzelně vtrhla Petal.

Manželství jim vydrží několik let. A když Quoyle jednoho dne obdrží zprávu o Petalině tragické smrti, je na zhroucení. Miloval ji. Ať byla, jaká chtěla, miloval ji nadevše.

Z nejhoršího ho nakonec vytrhne náhoda. Městem totiž právě projíždí teta Agnis, a přestože původně nechtěla zůstat, nakonec se zdrží. Je jí úplně jasné, že Quoyle je bezradný a vytrvalé otázky malé Bunny, kdy se vrátí maminka, mu to nijak neulehčují. Truchlící rodina se na její návrh nakonec sebere a společně odjíždí na Newfoundland, do domu svých předků.

Agnis se v poněkud hororově vyhlížejícím domku na útesu cítí jako doma, ostatně už dlouho se sem chtěla vrátit. Quoyle si ani zdaleka není tak jistý, že přestěhovat se bylo správné – ale nakonec velmi rychle zapadne, mnohem rychleji, než by čekal. Místní vesničané ho bez váhání přijmou mezi sebe, vždyť všichni znali jeho rodinu a tady si přece nikdo není cizí! Práce mu taky jde od ruky, šikovně se prosadí ve zdejších novinách a záhy slaví úspěch s prvním článkem. Bunny se sice začala chovat trochu divně, ale zato si konečně našla kamaráda. Kamaráda, který má hodně sympatickou mámu… Jenže Quoyle je pořád ten stejný plachý a nenápadný dospělý. A navíc se mu před očima začíná odvíjet krutá historie jeho rodiny a najednou neví, co si počít sám se sebou…

Režisér Lasse Hallström má nevšední romantické příběhy rád a rád se inspiruje literaturou – zfilmoval třeba Bezpečný přístav či knihu Milý Johne od kultovního spisovatele Nicholase Sparkse. Film Ostrovní zprávy podle stejnojmenného románu cenami ověnčené Annie Proulx je sice starší, ale kupodivu lepší. Nabízí krásný, silný příběh, romantický, ale taky plný napětí a protkaný tajemnem.

Už jen z toho domu vám bude běhat mráz po zádech. Velkým plusem je pochopitelně i hvězdné obsazení, obzvlášť Kevin Spacey s Julianne Moore v hlavních rolích filmu dost prospěli. A na tanga Cate Blanchett taky jen tak nezapomenete.

Děj plyne hodně svižným tempem, v prvních patnácti minutách uteče několik let, jeden zvrat střídá druhý. Je to snad až moc svižné, ale na druhou stranu se nebudete nudit. Za zmínku stojí i přenádherná, drsná severská krajina. Vlastně jde o film jako stvořený pro sychravý podzim – uvařte si čaj, zabalte se do deky a podívejte se, jaká tajemství skrývá smutný dům na útesech…

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Ostrovní zprávy

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,5 %
Foto Cinemax

Režie Lasse Hallström

Scénář Robert Nelson Jacobs, Annie Proulx

Obsazení Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench, Scott Glenn, Rhys Ifans, Pete Postlethwaite, Cate Blanchett

Délka 118 min.

Cinemax neděle 30. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC