Film / seriál

Oslněni sluncem a věčnou vášní

Oslněni sluncem a věčnou vášní
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Je léto. Marianne, rocková zpěvačka na vrcholu své kariéry, by za normálních okolností nejspíš pospíchala z jednoho festivalu na druhý a užívala si rozvášněné davy fanoušků. Letos to ovšem nejde. Ztratila totiž hlas.

Nezdá se, že by ji to zas tak trápilo. Náhradní plán je taky velmi příjemný – tráví horké měsíce na malém italském ostrůvku se svým sexy přítelem Paulem. Jsou sami ve velké vile na pobřeží, celé dny tráví u bazénu nebo na výletech po okolí, rozhodně si nemají nač stěžovat. 

Pak do jejich poklidného ráje vtrhne jako vichr Mariannin bývalý přítel Harry v doprovodu své nedávno nalezené dospělé dcery, velmi přitažlivé dívky jménem Penelope. Najednou je všechno vzhůru nohama. Paulovi, který má za sebou komplikovanou minulost, problémy s alkoholem a pokus o sebevraždu, nynější usedlý způsob trávení dovolené vyhovuje. Harry, přestože je starší, je živelný a miluje společnost. A Marianne se zjevně těší z toho, že ho vidí. Je jen otázkou času, kdy se to zamotá.

Aby šetřila své vytížené hlasivky, Marianne neustále mlčí. Usmívá se, občas se trochu zlobí, ale neřekne nic. Paul se jí naučil rozumět, ti dva jsou už od pohledu moc krásný, sehraný pár. Ovšem Harry, jak se brzy ukáže, nepřijel jen tak pro nic za nic. Má otázky a očekává odpovědi. A ona mu přece neodolá, tím si je jistý…

První polovina filmu plyne tak pozvolným tempem, že si budete říkat, že se snad ani nic víc nestane. Omyl. Jakkoli se zdá vše pomalé, atmosféra přece jen znatelně houstne a záhy přichází první dramatické zvraty, které jsou pak o to působivější. To všechno ještě podtrhuje romantické prostředí ostrůvku ztraceného v Středomoří. Není to jen slunce, co oslepuje tento prapodivný čtyřlístek. Jsou to, možná především, velké, těžko ovladatelné vášně.

Film Oslněni sluncem je přes mnohé odchylky v podstatě remakem snímku Bazén z roku 1969, kde si tehdy zahrála hezká řádka dnes kultovních herců. Laťka byla tedy pro režiséra Lucu Guadagnina nasazena vysoko. Nicméně vidět tento silný komorní příběh v novém hávu je rozhodně zajímavý zážitek. V roli rockové legendy Marianne se původně měla objevit Cate Blanchett, ale už prvních pět minut filmu vás přesvědčí, že Tilda Swinton byla lepší volba. Role jí padne jako ušitá na tělo. Nic na tom nemění ani fakt, že hodně dlouho opravdu nepronese jediné slovo. Ralph Fiennes jako nezkrotný Harry je taky jednoduše okouzlující.

Tento spíše artový snímek asi neuspokojí někoho, kdo má rád akci od začátku do konce. Zato však příjemně odmění toho, kdo se naladí na pomalejší budování napětí a počká si na skutečné drama ve druhé polovině. Krom toho nejspíš začnete taky vážně uvažovat o tom, že cílem letošní dovolené by mohlo být italské pobřeží. Dlouhé záběry na tamější krajinu vám prostě vlezou pod kůži!

Oslněni sluncem

Film / seriál
Hodnocení FDB 61,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Luca Guadagnino

Scénář David Kajganich

Obsazení Dakota Johnson, Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Aurore Clément, Corrado Guzzanti, Elena Bucci

Délka 120 min.

Rok 2015

HBO neděle 16. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC