Film / seriál

Odvážná čtyřka

Hlavní protagonisté filmu

Snad všichni malí kluci touží po dobrodružství, chtějí odhalit nějaké tajemství a stát se obdivovanými hrdiny. Když se taková příležitost naskytne čtyřem oregonským chlapcům, vydají se na cestu, která však naprosto předčí jejich očekávání.

Uznávaný režisér Rob Reiner si jako předlohu pro svůj třetí režijní počin vybral výbornou knihu mistra v napínání, Kingovo Tělo. Filmy, v nichž hrají prim dětské postavy, nejsou ničím výjimečným, ovšem v případě Stůj při mně se dospělí ve filmu jen na okamžik mihnou. Ano, Kiefer Sutherland a jeho gang tyranů už jsou téměř dospělí, ale devadesát procent filmu táhnou čtyři třináctiletí kluci, ze kterých kamera nespouští oko. To musela být jistě fuška, ale Reiner má své osvědčené pravidlo: stačí si vybrat ty správné děti a pak je nechat, ať jsou samy sebou. V případě Stůj při mně se mu to podařilo, a tak pro Wila Wheatona, Rivera Phoenixe, Coreye Feldmana a Jerrye O'Connella znamenal tento film vlastně hvězdný začátek herecké kariéry.

Čtveřice chlapců se vydává na dvoudenní výlet, aby našli tělo mrtvého mladíka, ve snaze stát se obdivovanými a nebojácnými hrdiny. Gordie Lachance (Wil Wheaton) je tichý a hubený kluk s pocity nedostatečnosti. K jeho přátelům patří Teddy Duchamp (Corey Feldman), který má pěkně prořízlou pusu a udělá téměř cokoli, aby nikdo neodhalil, jak moc jej trápí nefungující rodina. Vern Tessio (Jerry O'Connell) je zase mnohými vysmívaný tlouštík, ale v partě ho kluci berou. A konečně Chris Chambers (River Phoenix) je malý rebel a obránce skupiny.

Jejich dobrodružství začíná docela nevinně a vypadá to, že kluci si užijí jen fajn výlet. Jenže postupně odhalují další a další podrobnosti o záhadné smrti a napětí přibývá jako tísně v potemnělém nočním lese…

Ať žijí osmdesátky

Celý příběh vypráví Gordie, už jako starší muž, a všichni víme, že jak plyne čas, vzpomínky i minulost se trochu mění. A tak je Gordie poměrně nespolehlivý vypravěč, protože jen těžko můžeme rozlišit, co je pravda a co ne. Tahle nejistota dává filmu šmrnc, protože můžete čekat, že se stane prakticky cokoli. 

Filmy jako Velké rozčarování (1983) a seriál Báječná léta (1988), spolu se Stůj při mně představují výrazná díla 80. let, která se ohlíží za přelomem padesátých a šedesátých let, za poválečnou érou, která je vykreslována velmi nostalgicky. Tento příběh je však okořeněný o skvěle vystupňované napětí, přesně tak, jak to King ve svých knihách umí. Pokud máte rádi dobrodružné filmy a občas se rádi bojíte, určitě byste si Stůj při mně neměli nechat ujít.

Zajímavost: Stephen King považuje Stůj při mně za dosud nejvydařenější filmovou adaptaci své knihy.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Stůj při mně

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,2 %
Foto HBO

Režie Rob Reiner

Scénář Raynold Gideon, Stephen King

Obsazení Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland, Casey Siemaszko, Gary Riley

Délka 85 min.

Cinemax středa 11. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC