Film / seriál

Noční běžec – přátelství na život i na smrt

Plakát filmu Noční běžec

Skvělé herecké obsazení, akční drama a kulisy New Yorku. To ve zkratce nabízí thriller Noční běžec z roku 2015, který přichází s osvědčenými motivy starého přátelství, rodinných vazeb, pomsty i odpuštění a v neposlední řadě se skvělým hereckým obsazením.

Hvězdní Liam Neeson (Jimmy) a Ed Harris (Shawn) se setkávají poprvé v rolích starých přátel s pošramocenou minulostí i rozdílnými osudy. Zatímco Shawn provozuje společně se synem Dannym pochybné drogové obchody a ovládá velkou část New Yorku včetně policejních složek, Jimmy, kdysi přezdívaný Hrobník, utápí svá životní zklamání i takřka nulový vztah s dospělým synem Michealem a jeho rodinou v lahvi levné whiskey. Přes všechny rozdíly jsou to ale staří přátelé v pravém slova smyslu. 

Jejich osudy se však zásadně zkříží v okamžiku, kdy je Michael, přes den boxer a v noci osobní řidič, svědkem vraždy albánských drogových dealerů. Tu má na svědomí mladý zfetovaný Danny, zkažený mafiánský synek. V krátké a rychlé přestřelce ho Jimmy v obraně svého syna zabije, a tak začíná neúprosný hon. Staří parťáci Jimmy a Shawn se najednou stávají úhlavními nepřáteli respektujícími jediné pravidlo – oko za oko, zub za zub. Dvojici přitom nepronásleduje jen gangster se svou tlupou, ale prakticky celá newyorská policie, která je mylně přesvědčená, že Dannyho zabil Michael…

Hluboké rodinné šrámy mezi Jimmym a synem se během honičky po přestřelce obrušují a z odcizených individuí se postupně stávají parťáci v boji za spravedlnost, ale i o holý život. Shawn totiž ovládá nejen drogové podsvětí, ale i nemalou část policejních složek – ojedinělou výjimku tvoří ostřílený policista (Vincent D’Onofrio), který se snad jako jediný snaží přijít pravdě na kloub.

Snímek Noční běžec ilustruje rodinné drama, zdánlivě pevné přátelství, mafiánské hry, ale i policejní zvůli a moc peněz. Jimmy a jeho syn se z minuty na minutu stávají nejhledanějšími osobami ve městě a mají jedinou noc na to, aby prokázali svou nevinu, až potom možná budou moci začít nový život. Dramatický hon ve vánočním New Yorku uspořádaný na nespravedlivě obviněnou dvojici přináší skvělé a přesvědčivé výkony obou hlavních hrdinů, „pardálů“ Eda Harrise i Liama Neesona. Postavu Michaela ztvárnil Joel Kinnaman, známý představitel Robocopa, v menší roli se mihne Nick Nolte.

Španělský režisér Jaume Collet-Serra si Liama Neesona vybral už potřetí od roku 2011. Společně natočili snímky Neznámý z roku 2011, Non-stop z roku 2014 a právě Nočního běžce z jara minulého roku. Všechny tři filmy spojuje podobný samotářský osud Neesona, jehož akční schopnosti vždy prověří nenadálá souhra událostí. Kuriozitou filmu Noční běžec je sice takřka neviditelná, ale přesto přítomná role, která potěší zejména české hokejové fanoušky – ve filmu se totiž několikrát na televizní obrazovce mihne Jaromír Jágr během hokejového utkání, které Neeson v přestávkách mezi masakry sleduje.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Noční běžec

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,4 %
Foto HBO

Režie Jaume Collet-Serra

Scénář Brad Ingelsby

Obsazení Joel Kinnaman, Liam Neeson, Genesis Rodriguez, Vincent D'Onofrio, Ed Harris, Boyd Holbrook, Holt McCallany

Délka 114 min.

Cinemax úterý 7. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC