Film / seriál

Nikdy, nikdy nevyrůst

Helena Bonham Carter jako Enid Blyton

Miliony dětí po celém světě ji milovaly. Miliony dětí četly a poslouchaly její příběhy, snily o stejných dobrodružstvích a přály si mít taky takovou mámu. A Enid své malé čtenáře zbožňovala. Vlastní dcery ji přitom téměř nezajímaly.

Enid Blyton je hodně zvláštní postava světové literatury. Za svůj dlouhý život napsala neuvěřitelných 750 knih – dosud se ročně prodá asi osm milionů výtisků. Není divu, že se pořád dokola setkávala s tou samou otázkou. Jak je možné, že jsou její vyprávění dětem tak blízká?

Když sledujete její životní příběh, jedna věc je vám jasná – vydávat přes dvacet knih ročně pro ni problém rozhodně nebyl. Enid byla dříč. Seděla u svého malého psacího stroje skoro pořád, všechno ostatní šlo bokem. Zároveň ovšem vidíte ženu, která nesnese přítomnost vlastního plačícího dítěte, na manžela se dívá jako na pouhého chudáka živořícího v jejím stínu, vidíte ženu sobeckou a naprosto necitlivou vůči komukoli ve svém okolí.

V dětství byly příběhy pro Enid způsobem, jak se vyrovnat s bolestí v pomalu se rozpadající rodině a snad možností jak ochránit své dva bratříčky. V dospělosti jí pak její talent vydělá obrovské peníze. Ale ani majetek, ani milující rodina zjevně není to, co dělá Enid šťastnou. Začíná to málem vypadat, že Enid vlastně nikdy nevyrostla, nikdy opravdu nedospěla. Možná dostane šanci ve chvíli, kdy jí po třiceti letech zaklepe na dveře minulost…

Herečka Helena Bonham Carter má za sebou hezkou řádku filmových rolí, uznání kritiky i veřejnosti si získala především za adaptace románů E. M. Forstera. V roli Enid možná nezáří až tak, jak jsou diváci zvyklí z jejích předešlých výkonů, ale pořád je na co koukat. První hodinu zřejmě nezaznamenáte v jejím charakteru žádný zajímavější posun, pak se vše ale nějak hezky zlomí a ve zbývajícím čase přece jen něco předvede. Matthewa MacFadyena, zde v roli Enidina prvního manžela, si možná pamatujete jako legendárního Darcyho z filmu Pýcha a předsudek, kde si zahrál po boku Keiry Knightley – škoda, že tady nedostal víc prostoru, jistě by ho využil dokonale.

Jednoznačným pozitivem filmu je působivý soundtrack a velmi svižný děj – odsýpá to jedna radost. Enidino nehorázné sobectví a otevřená manipulace s lidmi v nejbližším okolí vás nejspíš budou zvedat ze židle, k manželovi, který na svou lásku opravdu ošklivě doplácí, pocítíte velký soucit. Podtrženo a sečteno – nudit se jistě nestihnete. Na druhé straně, jako psychologická studie je snímek docela plytký a na konci možná budete mít dojem, že některé linky mohly být uzavřené lépe a některé věci jasněji dopovězené.

Náročnější divák tedy nejspíš spokojen nebude – ale pokud máte chuť na jeden nekomplikovaný a koneckonců přece jen pestrý životní příběh, pak je to rozhodně dobrá volba.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Enid Blytonová

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 %
Foto FilmBox

Režie James Hawes

Scénář Shelagh Stephenson, Lindsay Shapero

Obsazení Denis Lawson, Helena Bonham Carter, Matthew Macfadyen, Claire Rushbrook, Joseph Millson, Isabella Blake-Thomas

Délka 82 min.

pondělí 27. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC