Film / seriál

Nepřítel pod ochranou: Filmový gentleman

Nepřítel pod ochranou
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Denzel Washington hraje elegantní a respektované hrdiny, které ženy zbožňují a muži se v nich shlíží.

Ve špionážním thrilleru Nepřítel pod ochranou je Denzel Washington znalec vína a především bývalý elitní agent CIA Tobin Frost, který se před lety obrátil proti mateřské organizaci. Prodával informace každému, kdo si o ně řekl a dobře zaplatil, osnoval vraždy bývalých kolegů a dodával zbraně diktátorům po celém světě. Krátce poté, co je po deseti letech Frost dopaden a jako první „host“ internován v tajném zařízení CIA v Kapském městě, zaútočí na věznici neznámí ozbrojenci. Mladý idealista a správce utajeného vězení Matt v podání Ryana Reynoldse je za vězně zodpovědný a po letech nudného úředničení na zapadlé expozituře se najednou ocitá uprostřed nejasné hry, v které mu jde o život. Chtějí ozbrojenci Frosta osvobodit nebo sprovodit ze světa?  
Tolik k zápletce filmu z roku 2012, zasazeného do neokoukané Jihoafrické republiky. Drama, které celosvětově utržilo necelých 208 milionů dolarů, uchvacuje efektními honičkami či divokou přestřelkou na střechách místního slumu. A na své si přijdou také fanoušci Denzela Washingtona, jednoho z nejvýraznějších herců Hollywoodu. 

Z kostela před kameru

Washington vyrůstal v Mount Vernonu, ospalém městě nalepeném na kosmopolitní New York. Jeho otec byl kazatelem Letničního hnutí, jehož bohoslužby připomínají bujaré oslavy plné hudby, spontánního tančení a extatického omdlévání. Tato teatrálnost malého Denzela fascinovala, stejně jako rád poslouchal vyprávění v kadeřnickém salonu své matky. Téměř nevyhnutelně se v něm proto musel probudit silný vztah k herectví.
Když bylo Washingtonovi čtrnáct, rodiče se rozvedli a poslali jej na internátní vojenskou akademii. „Pokračovat směrem, kterým jsem se vydal, bych asi nepřežil,“ vzpomínal později. „Kluci v mojí partě měli dohromady odseděno snad čtyřicet let ve vězeních pro mladistvé. Byli v pohodě, ale přišli z ulice.“ Místo aby narukoval do armády, Washington začal raději studovat divadlo a žurnalistiku. V roce 1977 byl přijat na studia herectví na sanfranciské akademii American Conservatory Theatre.

Od píky k Oscarovi

Ze začátku Washington nepohrdl ani rolemi v reklamě, kde například tancoval v převleku za obří hrozen. V roce 1982 ale na sebe upozornil na divadelních prknech v roli černošského vojáka. Přišla první televizní angažmá, přičemž průlom v jeho kariéře znamenalo účinkování v nemocničním seriálu St. Elsewhere, díky níž začal být obsazován do větších produkcí. 
Zajímavé je, jak často hraje Washington historické osobnosti: zpodobnil například aktivistu za občanská práva Afroameričanů Malcolma X nebo drogového krále sedmdesátých let Franka Lucase v dramatu Americký gangster z roku 2007. Účinkoval v akcí nabitých thrillerech i slaďácích jako Kazatelova žena, ve kterém si v roce 1996 zahrál po boku Whitney Houston. A v uplynulém roce se po dlouhé době vrátil na divadelní jeviště.
Washington má za sebou úctyhodnou kariéru: dvakrát si už zarežíroval, přičemž jako herec se na stříbrném plátně objevil v zatím čtyřiačtyřiceti filmech. V roce 1987 byl poprvé nominován na Oscara za roli bojovníka proti apartheidu Stevena Bika v dramatu Volání svobody, natočeném na motivy skutečných událostí. O dva roky později si sošku odnesl, a to za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli v dramatu Glory. V roce 2002 pak převzal Oscara za nejlépe ztvárněnou hlavní roli v kriminálním dramatu Training Day. U Washingtonových na poličce se blyští mimo jiné také dva Zlaté glóby a dva medvědi z Berlinale. A to má šedesátiletý otec čtyř dětí, který je silně věřící a štědrým dárcem na dobročinné účely, svá nejlepší léta jistě teprve před sebou.

Nepřítel pod ochranou

Film / seriál
Hodnocení FDB 72.8 %
Foto FilmBox

Režie Daniel Espinosa

Obsazení Ryan Reynolds, Denzel Washington, Vera Farmiga, Brendan Gleeson, Joel Kinnaman, Sam Shepard, Robert Patrick

Délka 114 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC