Film / seriál

Na hraně zítřka: Zachráním lidstvo. Zn.: Každý den

Na hraně zítřka
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Na hraně zítřka se Bill pohybuje každý den. Co ho naverbovali na sebevražednou misi proti mimozemšťanům, pořád dokola umírá a probouzí se v to samé ráno. Billa v akční komedii o časové smyčce hraje Tom Cruise v lákavě sebeironické poloze.

Málokdo v jakémkoliv filmu umře víckrát. A v málokterém filmu umírá postava, kterou hraje Tom Cruise. A filmů, v nichž je Tom Cruise záměrně vtipný, existuje jen pár. Ve smímku Na hraně zítřka Cruisův podplukovník Bill umírá každou chvíli na desítky způsobů – a je to velká legrace.
Bill je totiž hajzlík: samolibý armádní „píárista“, který se ostošest snaží vyhnout boji a místo toho veřejnosti láduje patetické proslovy o statečnosti. A že je jí potřeba, protože na Zemi útočí armáda Mimiků, mimozemských oblud vybavených chapadly a neuvěřitelnou obratností. Spojené síly zeměkoule chystají rozhodující útok, který by měl Mimiky vyštvat z naší planety jednou provždy. Bill je kvůli své zbabělosti degradován a vyslán do první linie – bez výcviku, bez zkušeností, bez ničeho.
Dojem, že půjde o drama o přežití, skončí brzo: Bill rychle sejde neslavnou smrtí. Ale předtím stihne omylem zabít cosi, co zapříčiní, že se probudí opět živý a zdravý ráno před invazí. A tak to jde znovu a znovu. Jedinou šancí, jak z bludného kruhu vybřednout, je spojit síly s elitní vojačkou Ritou, která má podobnou zkušenost. A rázem je z toho chytrá komedie.
Na hraně zítřka skvěle kombinuje zdánlivě nesourodé žánry: akční velkofilm, sci-fi o skocích v čase, romanci, videohru a komedii o polepšení hříšníka. Poslední poloha dominuje. Pamatujete si na film Na Hromnice o den více, kdy musel cynický reportér v podání Billa Murraye prožívat pořád dokola ten samý den, aby se z něj stal lepší člověk? Sobecký voják Bill si prochází tím samým – a zároveň zachraňuje lidstvo.
Akčním scénám nelze nic vytknout, jsou velkolepé a odkazují k minulosti skutečné i filmové: invaze se odehraje v Normandii, takže nelze nevzpomenout na skutečný Den D z druhé světové války i na jeho ztvárnění v Zachraňte vojína Ryana. Mimozemští útočníci jsou vymyšleni kreativně jako roj hmyzu. Souvislosti s videohrami spočívají v tom, že se Bill neustále učí, jak se dostat o „level“ dál. Romance mezi ním a krásnou Ritou nesmí chybět. A když se model „umřít a začít znovu“ vyčerpá, přeladí se film na zase trochu jinou notu. Na hraně zítřka je mimořádný počin jak v žánru „tak trochu jiných“ akčních sci-fi, tak i ve filmografii Toma Cruise.

Na hraně zítřka

Film / seriál
Hodnocení FDB 83.5 %
Foto HBO

Režie Doug Liman

Obsazení Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson, Noah Taylor, Kick Gurry, Dragomir Mrsic

Délka 113 min.

HBO neděle 26. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC