Film / seriál

Mstitel Mel Gibson se vrací

Mel Gibson ve filmu Na hraně temnoty
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Trvalo dlouhých pět let, než Mel Gibson přijal hlavní roli v celovečerním filmu. K návratu na plátno ho přesvědčil až thriller, kde si zahrál stárnoucího detektiva, který se snaží vypátrat vraha vlastní dcery.

Za ostříleným bostonským poldou Thomasem Cravenem (Mel Gibson) přijede na návštěvu jeho dospělá dcera Emma (Bojana Novaković). Vždycky spolu měli perfektní vztah, nic si netajili a jak se zdá i tentokrát s ním chce dívka řešit něco závažného. Promluvit si však nestihnou. Osamělý střelec je překvapí na prahu domu a při útoku na Cravena Emmu zavraždí.
Jako muž zákona si za dlouhou kariéru vypěstoval řadu nepřátel, ale okolnosti začnou ukazovat na to, že cílem nemusel být on, ale právě jeho dcera. Emma totiž vedla tajný život a její aktivity ji přivedly až na hranici temnoty. 
Tam se při pátrání po dceřiných vrazích ocitá i samotný Craven. Postupně proniká do nebezpečného světa zločinu velkých korporací, do tajných vládních operací, jež tyto zločiny kryjí, a vypátrá i vraždy mající požehnání z míst nejvyšších. Na jaké straně v tomto světě Emma stála? Detektivovým nečekaným průvodcem se stává nevypočitatelný vládní agent Jedburgh (Ray Winstone), kterého nadřízení vyslali zamést důkazy. Navzdory důrazným varováním se Craven pouští do osobně motivovaného vyšetřování největšího případu své kariéry, odhodlán smést z cesty kohokoliv, kdo by se mu na ní pokusil klást překážky.

Hvězdný tvůrčí tým

Film je adaptací jednoho z nejúspěšnějších seriálů v britské televizní historii. Režie se ujal Martin Campbell, který má za sebou bondovky Zlaté oko a Casino Royale, a pod scénářem je podepsaný William Monahan, držitel Oscara za scénář ke krimi Skrytá identita.
Campbell shodou okolností před více než dvaceti lety režíroval původní seriál, ale nikdy by ho nenapadlo, že by se z něj dal stvořit celovečerní film. „Asi před pěti lety za mnou někdo přišel s tím, že by se to dalo natočit jako celovečerák,“ vzpomíná režisér. „Najednou mi došlo, že je to výborný nápad. Jen málokterý příběh je takhle silný: Otec ztratí dceru a vydá se na trestnou výpravu, během níž odhalí nejen identitu a motivy jejích vrahů, ale hlavně se toho doví hodně nového o svém dítěti.“

Bostonská stopa

Úkolu zkrátit šestidílnou sérii na dvouhodinový film a převést příběh do reality 21. století se ujal scenárista William Monahan. Ten přesunul celý děj z Leedsu do svého domovském Bostonu, města, které se mu osvědčilo už ve filmu Skrytá identita. Na hraně temnoty reflektuje ty nejvážnější společenské hrozby současnosti, nikoli kšeftování s plutoniem, které se stalo katalyzátorem seriálové verze. 
Monahan navíc místo globálních témat ve filmu akcentoval osobní drama muže, který chce vyšetřit dceřinu smrt. „Craven je typický Bostoňák. Žije nenápadně každodenními rituály, není to žádný excentrik. Má svůj život, svůj domov a svou samotu. Jeho dcera pro něj velmi znamená také proto, že nikoho jiného nemá,“ vysvětluje Monahan motivace hlavního hrdiny. 

Verdikt

Starý dobrý Mel Gibson v klasické ukázce žánru krvavého thrilleru o pomstě.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Na hraně temnoty

Film / seriál
Hodnocení FDB 70.8 %
Foto Filmbox

Režie Martin Campbell

Scénář William Monahan, Andrew Bovell

Obsazení Mel Gibson, Ray Winstone, Bojana Novaković, Danny Huston, Denis O'Hare, Caterina Scorsone, Gbenga Akinnagbe

Délka 117 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC