Film / seriál

Million Dollar Baby: Poslední tvrďák Hollywoodu

Million Dollar Baby
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Clint Eastwood je pro mnohé stále především herec, zosobnění westernového hrdiny. Přitom v kinech právě boduje jeho už čtyřiatřicátý režisérský počin, válečné drama Americký sniper.

Eastwood je nezapomenutelný jako bezejmenný hrdina špagetových westernů Sergio Leoneho. Jako málomluvný hrdina divokého západu nebo policajt přezdívaný Drsný Harry se stal ikonou tradičního chlapáctví. O nic méně úctyhodné je však jeho režisérské portfolio, vždyť na režisérskou židli poprvé usedl už před více než čtyřmi desetiletími.
Clinton Eastwood se narodil v San Franciscu v roce 1930 do dělnické rodiny. Po technické střední vystřídal snad všechna méně kvalifikovaná povolání, než na chvíli zakotvil v armádě jako plavčík a instruktor.
K filmu se dostal v roce 1955 jako kompars, a to hlavně díky své výšce metr devadesát tři. Na prvním castingu ale bylo Eastwoodovi řečeno, že hraje moc prkenně. Navíc se režisérovi nelíbilo, jak artikuluje. Jeho syčení drsných hlášek přes zuby se však nakonec stalo legendárním. 

Lepší režisér než herec?

Na počátku sedmdesátých let už byl Eastwood mezinárodní hereckou hvězdou a vlastnil produkční společnost, se kterou se pustil do svojí první režie, psychologického thrilleru Zahrajte mi Misty (1971). Prvním vrcholem Eastwoodovy režisérské dráhy bylo temné westernové drama Nesmiřitelní, které bylo v roce 1992 oceněno hned čtyřmi Oscary, mimo jiné za nejlepší film a režii. Stejně tak drama Million Dollar Baby v roce 2004 získalo sedm oscarových nominací, ze kterých čtyři proměnilo. Vedle sošek za nejlepší film a režii udělila porota Oscara i Hillary Swank za hlavní roli boxerky z chudých poměrů a Morganu Freemanovi za nejlepší vedlejší roli.

Million Dollar Baby

Film / seriál
Hodnocení FDB 85.5 %
Foto Profimedia.cz

Režie Clint Eastwood

Obsazení Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Mike Colter, Lucia Rijker, Anthony Mackie

Délka 132 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC