Film / seriál

Mikulášovy patálie: Malý velký hrdina

Mikulášovy patálie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Už pětapadesát let baví příhody devítiletého Mikuláše malé i velké. Ušatý kluk ukazuje, jak se vypořádat s různými situacemi, které dětství přináší, a vtipně glosuje svět dospělých.

V první filmové adaptaci legendárního komiksu se Mikuláš dozví, že jeho máma čeká brášku. Není to pro něj příliš radostná novina, dostane strach, že jej rodiče přestanou mít rádi. Co když se Mikuláše rovnou zřeknou, jako v pohádce o Palečkovi? Protože dětem v jeho věku často chvíli trvá, než příchod sourozence přijmou, odnesou si z příběhu mnohé i rodiče.
Film režiséra Laurenta Tirarda zaznamenal velký úspěch ve světě i doma, kde do kin přilákal pět a půl milionu diváků. Není se čemu divit, na Mikulášovi vyrostly celé generace Francouzů. Letos v létě měl premiéru druhý hraný film. 
Jeho duchovním otcem je René Goscinny, který také stvořil nepoddajného Gala Asterixe a je spoluautorem kovboje Lucky Lukea, nejtěžšího kuřáka ve světě kreslených postaviček. U Mikulášovy kolébky stála také francouzská kreslířská legenda Jean-Jacques Sempé, jehož karikatury vycházely v nejprestižnějších francouzských médiích, a také například v New York Times.
Komiksových knih s Mikulášovými příběhy do roku 1965 vzniklo pět a v mnohých rodinách byly děděny z generace na generaci podobně, jako u nás zažloutlé sešity s Rychlými šípy. Stejně jako ony, také Mikuláš pomalu ustupoval novějším dětským hrdinům, nebýt fanoušků, které před mnoha desetiletími vychoval.
Spíše nostalgické vydání osmdesátky dosud knižně nepublikovaných příběhů v roce 2004 oživilo zájem o Goscinnyho postavičku. O dva roky později vyšel další svazek a dnes dvaaosmdesátiletý Sempé (Goscinny zemřel v roce 1977) se nechal vylákat zpět za kreslířský stůl, aby nakreslil další dvě sbírky úplně nových příhod. Vedle zmiňovaných dvou filmů vznikl i animovaný seriál.
Nicolas, jak se jmenuje v originále, tedy zažívá velký comeback. Přesto, že se příběhy Mikuláše odehrávají na začátku šedesátých let, neztrácejí ty původní ani nové nic ze svého kouzla. Svým dětem je bezpochyby budou číst nebo pouštět i Mikulášovi dnešní vrstevníci.

Mikulášovy patálie

Film / seriál
Hodnocení FDB 76.1 %
Foto FilmBox

Režie Laurent Tirard

Obsazení Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlain, François-Xavier Demaison, Michel Duchaussoy, Daniel Prévost

Délka 91 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC