Film / seriál

Mikrob & Gasoil

Mikrob & Gasoil

Veselá francouzská road movie o dvou kamarádech, kteří se rozhodnou vzepřít nudě, jež je čeká o letních prázdninách při dovolené s rodiči, velmi neotřelým způsobem.

Žáci střední školy Daniel a Théo popularitou mezi ostatními zrovna nevyčnívají a oba jsou svým způsobem outsideři. Čtrnáctiletý Daniel, jenž má už od dvou let přezdívku Mikrob, do třídy nezapadá, je moc malý, má dlouhé vlasy a všichni si ho pletou s holkou. Théo, jenž se čerstvě přistěhoval a jemuž všichni říkají Gasoil, protože smrdí po benzínu, zase naopak všude vyčnívá. I když je mnohem protřelejší než jeho vrstevníci (kteří mu to dávají sežrat), nevýrazný a nesmělý Mikrob ho zaujme a stávají se z nich přátelé. Poslední den školy sice znamená pro oba teenagery konec šikany, ale ne trápení. Čekají je totiž dva měsíce prázdnin s jejich rodinami, což je vyhlídka, která je vůbec neláká. Jak se ale vyhnout nudné rutině a zažít něco výjimečného? Co takhle zhmotnit sny o absolutní svobodě cestovat kamkoliv, kam se jim jen zamane?

Za snímkem (i jeho scénářem) o dvou klucích, co si prostě chtějí užít trochu srandy, stojí Francouz Michel Gondry, který je znám nejen ve své zemi, ale uspěl i za velkou louží v Hollywoodu. Slávu si vydobyl romantickou fantasy Věčný svit neposkvrněné mysli s Jimem Carreym a Kate Winslet a komedií Prosím přetočte s Jackem Blackem. Mikrob a Gasoil má pouze francouzské obsazení, nejznámějším jménem je Audrey Tautou, známá všem jako Amélie z Montmartru, která s Gondrym spolupracovala i na jeho předchozím filmu Pěna dní. Zde si zahrála lehce otravnou, starostlivou a velmi zvědavou matku Mikroba, která moc nerespektuje jeho soukromí a o svém chlapečkovi chce vědět úplně všechno.

Ústřední dvojici ztvárnili Ange Dargent a Théophile Baquet, pro prvního jmenovaného to byl úplně první film, Théophile se už předtím v jednom objevil – v Knoflíkové válce. Na začátku divák sleduje snahy Mikroba a Gasoila postavit poměrně zvláštní vozidlo, které je nakonec hybridem karavanu a zahradního domku sestaveného z motoru ze sekačky a pár dřevěných planěk. I když se oba vydávají na cestu až po první polovině filmu, stojí to za to. Dobrodružný road trip za svobodou po Francii totiž neskýtá jen pocit volnosti, ale i nejrůznější výzvy (jako je např. policejní kontrola). Přežije přátelství obou chlapců tuto šílenou jízdu?

Letní road movie o hledání svobody jedné z nejvýraznějších osobností francouzské kinematografie je optimistická a nabízí vtipné dialogy i situace a sympatické hlavní hrdiny.

Mikrob a Gasoil

Film / seriál
Hodnocení FDB 10 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Michel Gondry

Scénář Michel Gondry

Obsazení Ange Dargent, Théophile Baquet, Diane Besnier, Audrey Tautou, Vincent Lamoureux, Agathe Peigney, Douglas Brosset

Délka 103 min.

Rok 2015

úterý 28. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC