Film / seriál

Městečko Pines: Kdo potřebuje Šestý smysl?

Městečko Pines
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Agent Tajné služby vyšetřuje zmizení v seriálu, který ne náhodou připomíná legendární Městečko Twin Peaks.

Režisér M. Night Shyamalan prorazil filmem Šestý smysl. Několik dalších thrillerů, které natočil, byly podobně tajuplné, napínavé a úspěšné. Kolegové v Hollywoodu dokonce začali tvrdit, že se Shyamalan stane novým Hitchcockem. Nakonec to úplně nevyšlo, ale jméno M. Night Shyamalan se i tak stalo svébytnou značkou reprezentující chytré thrillery ukončené překvapivou pointou. Kromě toho je Shyamalan zároveň scénáristou i producentem.
Nový seriál Městečko Pines, který pomohl stvořit, je odpovědí na otázku, co se stane, když autor Šestého smyslu navštíví Twin Peaks. A ke srovnání s klasickým seriálem Davida Lynche budeme mít příležitost už příští rok, nakdy je ohlášená premiéra nové řady lynchovské seriálové klasiky.

Jeden podivnější než druhý

Ale vraťme se k našemu hlavnímu tématu – desetidílná minisérie Městečko Pines vznikla podle stejnojmenného úspěšného románu Blaka Crouche, s kterým se měli možnost seznámit i čeští čtenáři. Hlavním hrdinou je agent Tajné služby Ethan Burke, který má namířeno do Pines – zapadákova v Idahu, kde beze stopy zmizeli dva federální agenti. Cestou ale havaruje a poté, co procitne v místní nemocnici, se dozvídá, že trpí poškozením mozku s těžkými následky. Burke se přesto pustí do vyšetřování. Nejde to však snadno – místní šerif jeho snahu bojkotuje, spojení s vnějším světem nefunguje a obyvatelé se chovají přinejlepším podivně. Burkemu začíná postupně docházet, že místo skrývá daleko temnější tajemství, než se mu zprvu zdálo a že bude velmi těžké, ba spíše nemožné, dostat se z Městečka Pines živý a se zdravým rozumem.
Hlavního hrdinu hraje Matt Dillon, herec, kterého si diváci pamatují především z thrilleru Nebezpečné hry nebo z komedie Něco na té Mary je. Před začátkem natáčení knižní předlohu neznal. „Bylo mi řečeno, ať tu knížku nečtu. Poslechl jsem. Ale po dokončení první epizody jsem to už nevydržel,“ vysvětluje představitel Burkeho. V seriálu Městečko Pines Matta Dillona doprovází celá řada dalších známých tváří: Carla Gugino (matka ze San Andreas), Toby Jones (Claudius z Hunger Games), Melissa Leo (matka z Fightera) nebo Shannyn Sossamon (Pandora z Ospalé díry). Všichni dostali stejnou radu: nečíst předlohu. Většinou neposlechli.

Lynchova klasika

M. Night Shyamalan je výkonným producentem seriálu a odrežíroval si sám i první epizodu. Slavný filmový režisér říká, že nabídku podílet se na televizním projektu, nedostal poprvé, doposud ho ale nic nezaujalo. Městečko Pines byla první příležitost, kterou se rozhodl využít. Jako zkušeného filmaře ho zaujalo, že televizní společnost měla přesnou představu o tom, co od seriálu chce, ale přitom mu nechala volnou ruku. A ještě jeden bonus – díky Městečku Pines dostal Shyamalan možnost inspirovat se dílem svého oblíbence Davida Lynche a především jeho Městečkem Twin Peaks.  
„Zrovna nedávno jsem se znovu díval na Modrý samet. Píšu totiž scénář pro nový film a jsem velkým Lynchovým fandou. Zapsal jsem si při tom spoustu poznámek,“ říká Shyamalan. Podobnost nového seriálu Městečko Pines s Lynchovou klasikou tedy není náhodná. „Městečko Pines má atmosféru, jako kdyby ho točil David Lynch. Hrdinové jsou stejně tajuplní. Právě o to mi šlo.“ 

Městečko Pines

Film / seriál
Hodnocení FDB 88.6 %
Foto Film+

Režie Zal Batmanglij, Tim Hunter, Nimród Antal, James Foley, Steve Shill, M. Night Shyamalan, Charlotte Sieling, Jeff T. Thomas

Obsazení Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Reed Diamond, Tim Griffin, Charlie Tahan

Délka 45 min.

Film+ úterý 10. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC