Film / seriál

Mamon: Pravdu najdeš mezi řádky

Mamon
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když jde na HBO něco z vlastní tvorby, je to záruka kvality. Jakoby Zdeněk Pohlreich nalepil na obrazovku svoji pověstnou nálepku. Je skvělé, že si na HBO můžeme pomalu začít zvykat i na české a slovenské seriály.

Mamon je kriminální thriller, jehož hlavním hrdinou je investigativní novinář. K jeho působivosti přispívá nejen atraktivní žánr, ale především napínavý děj a jednotlivé postavy, které vycházejí z kontextu ekonomické, politické a společenské reality posledních třiceti let.
Česká verze úspěšného norského seriálu Mammon se točí kolem privatizace fiktivního energetického gigantu Central Energy. Postavy, které jsou vtaženy do nebezpečné hry, musí navíc čelit vlastní minulosti. Linka rodinného dramatu vychází z příběhu bratrů, synů a otců – zástupců tří generací s odlišnými zkušenostmi, kteří se zásadně rozcházejí v chápání pojmů dobra a zla. Mamon je dynamický thriller, který diváka provokuje i řadou morálních otázek, jež se úzce dotýkají současného života každého z nás, a reflektuje bouřlivé politické a ekonomické změny devadesátých let, které jsou dodnes hojně diskutovaným a rozebíraným tématem.

Proč zrovna slovo mamon?

Mamon znamená v hebrejštině „bohatství, majetek“. Slovo je odvozeno z hebrejského slovesného kořene, „jenž označuje to, v co člověk doufá, čemu věří, nač spoléhá“. V přeneseném smyslu se slovo v českém
jazyce používá pro označení nezřízené touhy po majetku. Takové použití slova „mamon“ je doloženo i v hebrejsky a arménsky psaných výkladech Bible 2. století n. l. V některých přepisech Bible, například v Evangeliu sv. Lukáše nebo Evangeliu sv. Matouše, je Mamon ztělesněním démona. V období středověku byl Mamon zase personifikován jako démon chamtivosti a touhy po bohatství.

Mamon

Film / seriál
Foto HBO
HBO neděle 25. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC