Film / seriál

Malcolm X

Denzel Washington jako Malcolm Little
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Tři jména ‒ Spike Lee, Denzel Washington a Malcolm Little ‒ a jeden neuvěřitelný osud. Biografie muže, který za tři dekády prožit tolik, co někdo nestihne za celý život.

O natočení biografie Malcolma X snil Spike Lee od střední školy. Nejdříve si tematiku věnující se rasovým problémům v Americe vyzkoušel v dramatu Jednej správně (1989), a pak už bylo k Malcolmovi jen krůček. Když však Lee zjistil, že studio Warner Brothers chce nechat režírovat jeho vysněný film Normanem Jewisonem, prohlásil, že jedině černoch může zpracovat toto silné téma. Studio se nebránilo, a tak v roce 1992 přišel do kin trochu kontroverzní film o jedné z nejvýznamnějších postav americké novodobé historie.

Jízda na plný plyn

Entreé je dokonalé ‒ nabitý sestřih sekvencí, jak byl zbit Rodney King, komentuje nesmlouvavými a ostrými slovy sám Malcolm. Vše dokresluje hořící americká vlajka. Než se však z Malcolma Littla stal slovutný X, musel si projít dlouhou duchovní i politickou cestu.

Filmová přeměna v biografii musí být přesvědčivá a zásluhou excelentního Denzela Washingtona, který se snad do X převtělil a přirozeně ztvárnil všechna jeho životní období, je úžasná. Zpočátku byl X hrdý, tvrdohlavý rebel známý jako „Detroit Red“, pak si začal ujíždět na lécích se šéfem harlemského podsvětí (Delroy Lindo), ale divoký večírek brzy skončil ve vězení. Tam našel X Boha a začal působit v černošském muslimském hnutí Elijaha Muhammada (Al Freeman, Jr.). Jakmile byl propuštěn, začal jeho boj za občanská práva, ovšem mnohé z jeho výroků byly nejen velmi odvážné, ale i dost kontroverzní a mnohdy nekorektní, což ho nakonec stálo život.

Režisér Lee je tímto příběhem opravdu fascinován. Trpělivě odhaluje každičký krok při Malcolmově z počátku velmi nepravděpodobném vzestupu, zpracovává jeho soukromý život, manželství s Betty Shabazz (Angela Bassett) plné odzbrojující něhy, a oživuje tak tři bouřlivé dekády až s úzkostlivým smyslem pro detail. Vzhledem k tomu, že Malcolm X byl tak trochu lidský chameleon, který se neustále proměňoval, šel z extrému do extrému, je trochu na pováženou, jak zůstává jeho portrét bezúhonný. Jeho myšlenky jsou však živé dodnes, diskutuje se o nich, je jakousi živoucí součástí americké společnosti, která si je vědoma i jeho prohřešků a temných stránek, proto mohl Lee zůstat v tempu, které si zvolil v úvodu. Přes dvě hodiny trvající film je mistrovsky natočený, jde o skvěle zvládnuté řemeslo, ale jakoby se režisér trochu zalekl svého snu a Washington si byl příliš jistý odměnou v podobě sošky zlatého chlapíka. Pánové se rozjeli na plný plyn, jenže šťáva jim na tak dlouhou jízdu prostě nestačila.

I přes to jde o jeden z nejlepších biografických filmů, který v Hollywoodu vznikl a rozhodně stojí za pozornost.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Malcolm X

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto Film Europe

Režie Spike Lee

Scénář Arnold Perl, Spike Lee

Obsazení Denzel Washington, Angela Bassett, Tommy Hollis, O. L. Duke, Stephen James, Michael C. Mahon, Jean-Claude La Marre

Délka 202 min.

Film+ čtvrtek 26. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC