Film / seriál

Leviatan: Mořská nestvůra, která málem vyhrála Oscara

Leviatan

Leviatan je jméno biblické mořské nestvůry. Nebo i proslulé filozofické knihy, která tvrdí, že člověk je člověku vlkem. Leviatan se taky jmenuje jeden z nejlepších, nejoceňovanějších a nejpodmanivějších filmů loňska.

Ruský epos natočil Andrej Zvjagincev, autor ceněného Návratu. Kromě Bible a filozofie se inspiroval i dvěma skutečnými příběhy mužů, kteří se postavili moci a vzbouřili nespravedlnosti. Přesně to dělá i hlavní hrdina snímku Kolja, který se svou mladou ženou a dospívajícím synem z prvního manželství žije ve vlastnoručně postaveném domě blízko Barentsova moře. Místní zkorumpovaný starosta chce ovšem dům zbourat a je ochotný použít jakýchkoliv prostředků, aby Kolju zničil. 
Film, který se světu s úspěchem představil loni na festivalu v Cannes, získal Zlatý glóbus a skoro vyhrál i Oscara, je natočený jako pronikavá tragédie, doprovázená podmanivými obrazy velrybí kostry a vraků lodí a podmanivou starší hudbou Philipa Glasse. 
Pozornost ve světě ovšem vzbudil i svým politickým nábojem, mnozí v něm viděli totiž kritiku putinovského režimu. Podle Zvjaginceva ale Leviatan není přímým útokem na současného ruského prezidenta. „Náš skvělý spisovatel Saltykov-Ščedrin, který žil před dvěmi sty lety, řekl: když mě teď uspíte a vzbudíte za sto let, aniž bych se podíval z okna, mohl bych vám říct, co má Rusko za problémy – pití a zlodějnu. Korupce je v Rusku permanentní stav. Ale Evropa a USA obraz Ruska zjednodušují. Ano, tento režim začíná připomínat carismus. Ale život v Rusku je mnohem složitější, zajímavější a bohatší, než jak si myslí v Americe a Evropě. Neobhajuji Putina a jeho politiku, ale musí být nějaký důvod, proč má 85% podporu lidu. Proto se vyhýbám tomu, abych vynášel soudy nad jeho politikou, i když ji pociťuji a zajímám se o ni hlouběji, než dávám najevo. Nejsem ale moc šťastný, jak všichni zdůrazňují politický obsah Leviatanu. Ten film vypráví o životě v širším smyslu a měl by být vnímán jako něco víc než kritika zkorumpovaného systému,“ uvedl Zvjagincev v rozhovoru pro český deník E15.

Leviatan

Film / seriál
Hodnocení FDB 62.9 %
Foto Cinemax

Režie Andrej Zvjagincev

Obsazení Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Anna Ukolova, Roman Maďanov, Alexej Rozin, Sergej Pochodajev

Délka 130 min.

Cinemax sobota 6. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC