Film / seriál

Leonardo DiCaprio jak ho neznáte

Leonardo DiCaprio jak ho neznáte
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Když se řekne Leonardo DiCaprio, většina z nás si ho vybaví jako zkušeného lovce Hugha Glasse z Revenanta, elegána Gatsbyho, miliardáře z Wall street, policajta v utajení ze Skryté identity či chudého irského mladíka z kasovního trháku Titanic. Tento dvaačtyřicetiletý herec, jenž loni zaslouženě získal Oscara, svůj talent předvedl už v začátcích své kariéry. Přinášíme vám přehled pěti snímků, které by vám neměly uniknout.

Co žere Gilberta Grapea

Teprve devatenáctiletý Leonardo všechny ohromil svým věrohodným ztvárněním retardovaného čtrnáctiletého chlapce Arnieho a právem za něj získal nominaci na Oscara. Arnie žije se svým bratrem Gilbertem a extrémně obézní matkou v malém městečku Endora, a je to právě Gilbert, kdo jako jediný z rodiny vydělává a o všechny se stará. Když potká krásnou Becky, zamiluje se a přeje si čas trávit jenom s ní. Arnie ale potřebuje neustálý dohled a stejně tak i matka, která se kvůli své tloušťce ani nehne z postele, najít si čas pro svůj vlastní život se tak Gilbertovi zdá nemožné. Autor původního románu a scenárista Peter Hedges chtěl do role Gilberta obsadit Rivera Phoenixe, režisér Lasse Hallström zase považoval Leonarda DiCapria za příliš hezkého na roli duševně chorého. Herec ale nakonec roli dostal, před natáčením několikrát navštívil domov pro mentálně postižené děti a pozoroval jejich chování a reakce.

Dospívání po americku 

Ve filmové adaptaci autobiografického románu Tobiase Wolffa si Leonardo DiCaprio zahrál Tobyho, jenž se svou svobodnou matkou Caroline (Ellen Barkin) utíká z východu Spojených států na západ. V Seattlu, kde se usadí, se Caroline seznámí se slušně se chovajícím mechanikem Dwightem Hansenem (Robert De Niro), ten se ale po svatbě ukáže jako alkoholik, tyran a násilník, a i když se s tím Caroline smíří, Toby se s otčímem dostává neustále do konfliktů. O roli Tobyho se ucházel i Christian Bale, ve filmu si chtěl zahrát také Tobey Maguire, velký kamarád Leonarda, a díky jeho přímluvě u režiséra Michaela Caton-Jonese si pak zahrál Chucka Bolgera. Zajímavostí je, že Leonardo během natáčení o něco povyrostl a ke konci se musel při scénách s DeNirem krčit, aby vypadal menší.

Rychlejší než smrt

Ve hvězdně obsazeném westernu Sama Raimiho (Spider-man) si Leonardo DiCaprio zahrál Fee „Kida“ Heroda, jenž vede obchod se zbraněmi v městečku Redemption a touží po uznání starosty, drsného chlápka Johna Heroda (Gene Hackman). Ten každý rok pořádá pistolnický turnaj o finanční odměnu, pokaždé ale své potenciální protivníky porazí a vítězí. Letos se kromě pár místních, Corta (Russell Crowe) a seržanta Claye Cantrella (Keith David), účastní i mladá žena Ellen (Sharon Stone), kterou předtím nikdo nikdy neviděl. Ellen ale nezajímá výhra, pravý důvod její návštěvy je ten, že chce zabít Heroda za to, že jí zničil život. Říká se, že účast Russella Crowea zajistila osobně Sharon Stone, i když producenti nebyli z neznámého herce nadšení, a na Leonarda DiCapria se prý těšila tolik, že zaplatila celý jeho honorář.

RVÁČŮV DENÍK

Drama o tom, jak drogy ničí život, natočil americký režisér Scott Kalvert na motivy knihy básníka a rockera Jima Carrolla zápisky z basketbalovejch let. V ní autor líčí polovinu 60. let 20. století, kdy se mezi svým dvanáctým a patnáctým rokem protloukal ulicemi new yorku, hrál basketbal, chodil za školu, nabaloval holky, kradl, kšeftoval, užíval si drog a získával pověst rebela. o všem si vedl deník, který je až hrozivě upřímný a zobrazuje odvrácenou stranu života tehdejších teenagerů. Jima Carrolla si zahrál právě Leonardo DiCaprio, i když původně měla role připadnout Riveru Phoenixovi. Ten ale před začátkem natáčení tragicky zemřel, shodou okolností právě na předávkování drogami.

Leonardo DiCaprio ve filmu Rváčův deník

Marvinův pokoj

Rodinné melodrama o dvou sestrách, jejichž dvacetileté odloučení ukončí až vážná nemoc. Bessie (Diane Keaton) onemocní a ke svému vyléčení potřebuje transplantaci kostní dřeně od příbuzného, proto za ní přijíždí její sestra Lee (Meryl Streep) i se svými dvěma syny, Hankem (Leonardo DiCaprio) a Charliem (Hal Scardino). Obě spolu už léta nemluví, a proto ihned dochází ke konfrontaci jejich velmi odlišných stylů života i názorů. Před zákrokem ale přichází Leein lékař (Robert De Niro) se zprávou, že nemoc je vážnější, než se domnívali. Obě představitelky hlavních rolí byly v roce 1997 nominovány za své výkony na filmové ceny, Meryl Streep na Zlatý Glóbus a Diane Keaton na Oscara.

Rváčův deník

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Režie Scott Kalvert

Scénář Bryan Goluboff

Obsazení Leonardo DiCaprio, Lorraine Bracco, James Madio, Patrick McGaw, Mark Wahlberg, Roy Cooper, Bruno Kirby

Délka 99 min.

Rok 1995

AMC pondělí 24. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC