Film / seriál

Láska, co nezapadá do úřednických škatulek

Všechno co mám

To, že jim zákon umožnil uzavřít registrované partnerství, bohužel vůbec neznamená, že mají stejná práva jako jiné páry.

Film inspirovaný skutečnými událostmi vychází z krátkometrážního dokumentu oceněného Oscarem. Napsal ho scenárista taktéž oscarového snímku Philadelphia, ve kterém excelovali Tom Hanks a Denzel Washington, a opět nejde o žádnou odpolední úsměvnou limonádu. Je to drama o dvou ženách, registrovaném lesbickém páru, který narazí na úřednickou ignoranci ve chvíli, kdy řeší tíživou životní situaci.

Policejní detektivka Laurel (Julianne Moore) se dozvídá, že má rakovinu. V práci dostala vyznamenání a pobírá vdovskou penzi, kterou hodlá převést na svou partnerku. Nechce, aby o peníze v případě smrti její partnerka Stacie (Ellen Page) přišla. V tu chvíli ale ženy tvrdě narážejí. Úředníci se rozhodnou, že páru takovou věc v žádném případě nepovolí a v podstatě se spiknou proti jejich přání. V tu chvíli přichází na scénu dva muži – detektiv Dane Wells (Michael Shannon) a aktivista Steven Goldstein (Steve Carell) a odhodlaně bojují za lesbický pár a za rovnoprávnost. Jenže přesvědčit byrokratický aparát a obyvatele města, aby aspoň uvažovali o tom, na které straně je právo, není jednoduché. Ačkoliv jsou hlavní hrdinky podle zákona řádně registrované a všichni se pokrytecky tváří, že LGBT komunitu podporují, na diskriminaci narážejí na každém rohu.

Na celém filmu jsou rozhodně tím nejlepším citlivě zahrané ústřední postavy, Julianne Moore v roli umírající Laurel a Ellen Page v roli její mladší přítelkyně Stacie hrají velmi přesvědčivě. Pro druhou jmenovanou bylo natáčení tohoto snímku zásadní nejen z kariérního hlediska, ale i z toho osobního. Krátce před první klapkou totiž Ellen Page prošla coming outem a oznámila svým fanouškům, že je lesbička. Zajímavostí také je, že ve filmu si zahrály tři postavy, jejichž příběh scénář inspiroval. V několika scénách tak můžeme vidět skutečnou Stacie, detektiva Wellse i aktivistu Goldsteina. A když jsme u role Goldsteina, toho si měl místo Carella původně zahrát komik známý ze série Pařba ve Vegas, Zach Galifianakis.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Všechno co mám

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,9 %
Foto Cinemax

Režie Peter Sollett

Scénář Ron Nyswaner

Obsazení Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carell, Michael Shannon, Josh Charles, Luke Grimes, Mary Birdsong

Délka 104 min.

sobota 18. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC