Film / seriál

Kultovní osamělý mstitel řádí počtvrté

Šílený Max: Zběsilá cesta
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Dnes již ikonickým snímkem Šílený Max debutoval před bezmála 40 lety režisér George Miller. Ve čtvrtém pokračování nahradil Mela Gibsona v hlavní roli Tom Hardy a po boku Charlize Theron dokazuje, že tento zamlklý hrdina ještě nepatří do šrotu.

Blízká budoucnost, všude prach a písek a v poušti zbývají už jen skupiny přeživších, kterým se nějakým způsobem podařilo sehnat vodu a jídlo. Max v tomto drsném světě žije už léta a vždycky se dokázal nějak protlouct. Nicméně vražda jeho rodiny a přátel v něm i po letech zanechala nesmazatelnou stopu, a tak už cestuje raději sám a nehodlá se s nikým sbližovat ani přátelit. Sledem nešťastných událostí se stává vězněm v Citadele, jediném prosperujícím městě, kde vládne tyran Immortan Joe. Jednoho dne je připojen ke kavalerii, která se vydává na speciální misi, během cesty se ale odpojí obrněné vozidlo pod vedením jednoruké Furiosy. Nepříčetný vůdce svolává všechny své muže a nařizuje prchající rebely zastavit, v jejich voze se totiž ukrývá něco, co má pro něj nesmírnou cenu.

Série o Šíleném Maxovi započala v roce 1979, kdy šel do kin první díl. Zápletka o cestě za pomstou sice nepatří mezi nejoriginálnější náměty, nicméně toto utopistické sci-fi zaujalo nejen množstvím naturálního násilí, ale také výpravou a kostýmy.

Děj se odehrává výlučně v poušti a téměř jedinými kulisami jsou ty nejfuturističtější modely aut a motorek. Zároveň mají záporné postavy naprosto bizarní a šílené kostýmy, které jsou ve Zběsilé cestě dovedeny k dokonalosti – nabělené tváře, piercingy, oblečení z kůže, doplňky z kovu a kostí a obrovské zbraně. Díku tomu má divák nepříjemný pocit, že jde o sebranku úchylných a sadistických psychopatů, ten ještě umocňuje hlavní zloduch v podobě seschlého staříka se zálibou v mladých děvčatech a týrání svých poddaných.

Samotný hlavní hrdina je plný rozporů; na jedné straně víme, že býval obyčejným manželem a tátou, ale zároveň ho teď vidíme jako nevypočitatelného tvrďáka bez slitování, který prohodí sotva pár slov. Jeho představitel, Tom Hardy (Warrior, Země bez zákona), o postavě říká: „Max chce jen jít domů, ale jeho domov už dávno neexistuje. Zbylo pouze ticho, bolest a destrukce. Žije ve světě bez lidskosti, přesto po ní pořád touží. Jenže vztahy vás v takovém světě přijdou pěkně draho,“ a dodává, že nabídka role ho poctila, ale zároveň měl určité pochyby. „Pro mě byl Šílený Max vždycky Mel Gibson. Když ho nebude hrát on, nerozčílí to diváky?“ vysvětlil, proč se nejprve sešel s původním představitelem a chtěl od něj požehnání.

Další výraznou postavou je Furiosa v podání jinak křehké blondýnky Charlize Theron (Pravidla moštárny, Zrůda). „Charlize byla jediná herečka, kterou jsem si v této roli dokázal představit. Je fyzicky zdatná a zároveň je neskutečně psychicky odolná,“ pochvaluje si režisér Miller sympatickou Jihoafričanku. Navíc ocenil, že si bez řečí oholila hlavu a celé natáčení strávila v písku pokrytá prachem a potem. Točilo se na poušti v Namibii a to celé čtyři měsíce ve velmi náročných podmínkách. Navíc chtěl režisér co nejpoctivější výsledek, a tak omezil využití digitálních triků na minimum, což vyžadovalo, aby se do každé lokace převezly rekvizity, vozidla, technika a herci.

Ale režisérovy vysoké nároky se vyplatily – letos v březnu získal snímek deset nominací na Oscara a nakonec proměnil šest z nich. Sošku si odnesl za střih, výpravu, kostýmy, make-up a mix a střih zvuku. Cenu za nejlepší film ale Maxovi vyfouklo drama Spotlight.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,3 %
Foto HBO

Režie George Miller

Scénář George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy

Obsazení Tom Hardy, Nicholas Hoult, Zoë Kravitz, Nathan Jones, Riley Keough, Josh Helman, Hugh Keays-Byrne

Délka 120 min.

HBO neděle 31. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC