Film / seriál

Křtiny – Uniknout stínům minulosti

Křtiny

Drsný příběh od polského režiséra Marcina Wrony zavede diváky do současného varšavského podsvětí, kde vládne tvrdý zákon ulice a právo nejsilnějšího gangu.

Hrdina jednoho z nejoceňovanějších polských snímků posledních let, Martin, žije ve Varšavě a má vše, o čem kdy snil – krásnou manželku Magdu, novorozeného syna, svou vlastní firmu i luxusní byt. Zdánlivě dokonalý život ale ve skutečnosti není tak perfektní, Martin si s sebou totiž nese svou pochybnou minulost a s ní spojené temné tajemství.

To sdílí se svým starým přítelem Jankem, který se na jeho pozvání objeví ve městě, aby šel dítěti za kmotra. Janek je překvapen Martinovou image spořádaného občana a citlivé bytosti. Jen on totiž ví, že Martin kdysi býval drsný chlápek působící v nebezpečném zločineckém gangu a že to byl on, kdo své bývalé kumpány udal. Hlavní město proto není pro Martina vysněnou destinací, ale spíše úkrytem před výhrůžkami smrtí, které se mohou kdykoliv naplnit. V zoufalství a ve strachu o život poprosí Janka, aby se v případě, že se mu něco stane, postaral o jeho rodinu. Janek se ovšem odhodlá k činu, jehož důsledky už nepůjdou vzít zpět.

Scénář je volně založen na skutečném příběhu muže, který chtěl uniknout své zločinecké minulosti a přestěhoval se do Varšavy, kde, jak doufal, chtěl změnit svůj osud. Podle režiséra Marcina Wronyho je film univerzálním podobenstvím o nutnosti převzít zodpovědnost za své blízké. Zajímavostí Křtin je herecké obsazení, zatímco představitel hlavního hrdiny Michala, Wojciech Zieliński, je zkušený profesionál, Tomasz Schuchardt, jenž hraje Janka, je naopak v oboru v podstatě začátečník a navíc o několik let mladší. Režisér chtěl, aby se právě tato dynamika přenesla z představitelů na plátno do jejich postav.

Křtiny jsou psychologický film, ve kterém se postupně vyhrocuje vztah mezi hlavními postavami. I když je zde násilných scén celkem málo, když už se však objeví, jsou velmi přesvědčivé a surové. Přes temné téma se ve filmu hodně využívá přirozeného světla, speciálních efektů naopak nikoliv, dojem syrovosti a realističnosti zase navozuje práce se záměrně neklidnou ruční kamerou. Fakt, že gangsteři zde nevypadají jako typičtí svalnatí a drsní mafiáni, ale jako obyčejní lidé, jejichž pravou podstatu pochopíme až během vypjatých situací, umocňuje všudypřítomné napětí. Záměrem režiséra je ukázat, že každý z nás si prostě v sobě nese zlo a je jen na nás, zda náš vnitřní boj s ním vyhrajeme.

Film Křtiny se stal v roce 2011 vítězem Febiofestu, získal dvě ceny Stříbrného lva na MFF ve Gdyni – na jednom z nejprestižnějších polských festivalů, a byl také promítán v rámci festivalů San Sebastian a Toronto. 

Polské talenty!

Marcin Wrona (režisér)
Narodil se roku 1973 v polském Tarnově. Svůj absolventský film Člověk magnet natočil během studií na Fakultě rádia a televize Slezské univerzity v Katovicích a získal za něj mnohá ocenění, mimo jiné i na newyorském Tribeca Film Festivalu. V roce 2004 natočil krátký film Telefono, o pět let později pak svůj celovečerní debut Moje krev, drama o profesionálním boxerovi, které slavilo úspěchy na festivalech po celém světě. Kromě natáčení filmů se věnuje i divadelní režii a vyučuje na katovické univerzitě. 
Tomasz Schuchardt (herec)
Narodil se v roce 1986 v Starogardu Gdańském, herectví vystudoval na Vysoké divadelní škole v Krakově. V roce 2008 se objevil v televizním projektu Tajný spolupracovník režírovaném Krzysztofem Langem nebo hře Versus. V houští měst uváděné v krakovském divadle Teatr Nowy. Postava Janka ve Křtinách byla jeho první velkou filmovou rolí, od té doby se objevil v řadě menších rolí (Výmyk, Jsi bůh, Chemo), v roce 2015 natočil s Marcinem Wronou další snímek, horor Démon.
Wojciech Zieliński (herec)
Narodil se v roce 1979 v Lodži, v roce 2004 promoval na Herecké fakultě místní filmové školy, kde získal ocenění za své divadelní role v hrách Tajná extáze a Géza – dítě. Filmovým debutem pro něj bylo drama z roku 2003 Dotkni se mě, později si zahrál v seriálech Úředník a Odvráceni a ve filmech Oživení či Svědek obžaloby. Křtiny jsou po filmu Moje krev jeho druhou spoluprací s režisérem Wronou.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Křtiny

Film / seriál
Hodnocení FDB 76 %
Foto Festival

Režie Marcin Wrona

Scénář Grzegorz Jankowski, Dariusz Glazer, Grażyna Trela

Obsazení Tomasz Schuchardt, Wojciech Zielinski, Natalia Rybicka, Mikołaj Kałucki, Adam Woronowicz, Michal Koterski, Pawel Tomaszewski

Délka 86 min.

úterý 28. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC