Film / seriál

Krotitelky s protonovými biči

Krotitelky s protonovými biči
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Na Manhattanu už zase straší a městu nemůže pomoci nikdo jiný než podceňovaný tým krotitelů duchů. Tedy spíš krotitelek: oblíbená série komedií z 80. let hraje v novém století mimo jiné na feministickou strunu.

Zatímco nadpřirozeným bytostem na nějakém století sem, století tam nesejde, ve skutečném světě od posledního filmu s názvem Krotitelé duchů uběhlo téměř třicet let. Když producenti vyhlásili, že hlavní obsazení nového pokračování bude kompletně ženské, vyvolalo to rozporuplné reakce. Ale vlastně je to skoro symbolické: vždyť tým bojovníků s okultními jevy nebere veřejnost zprvu vážně ani v jejich filmových dobrodružstvích.

Jádro nového týmu krotitelek tvoří dvojice vědkyň a dávných kolegyň Abby a Erin. Druhá jmenovaná se snaží svou někdejší zálibu ve zkoumání nadpřirozena zamést pod koberec a pokouší se o seriózní kariéru na prestižní univerzitě, ale v éře internetu nemůže ututlat, že s Abby o lovení duchů kdysi napsala knihu. Z akademického světa tedy dostane padáka a nezbude jí nic jiného, než opět začít věřit na neuvěřitelné a pátrat po něm v ulicích New Yorku – respektive spíš pod nimi. Dvojici doplní potrhlá inženýrka Jillian a zaměstnankyně podzemní dráhy Patty, pátým do party se stane ztepilý, leč poněkud prostoduchý recepční Kevin. Spolu vyrazí po stopách šíleného vědátora Rowana Northa, který chce pomocí svých vynálezů otevřít portál do jiné dimenze a vyvolat apokalypsu.

Krotitelé duchů model 2016 nacházejí rovnováhu mezi poctou původním komediím z let 1984 a 1989 a realitou nového tisíciletí. Paul Feig, spoluautor scénáře a režisér komedií s ženskými hrdinkami jako Ženy sobě či Drsňačky, si na jednu stranu dělá srandu ze sociálních sítí a ustrašeného boje proti terorismu, ale zároveň dobře ví, že bez „starých dobrých“ ektoplazmových kanónů a protonových generátorů se duchové loví jen těžko.

Stejně jako Krotitelé duchů z 80. let přinášejí i ti noví herecké příležitosti známým jménům z televizní show Saturday Night Live: s ní jsou spojeny Melissa McCarthy (Abby), Kristen Wiig (Erin), Cecily Strong (sekretářka starosty) a další představitelé. I díky nim film působí spíše jako série divácky vděčných skečů. Hlavními tématy politicky nekorektních vtípků jsou diskriminace na základě barvy kůže, sexuální identity, genderových stereotypů a dalších faktorů. Abby proto rozhodně nemá postavu jako proutek, Patty je černoška a Kevin (vynikající Chris Hemsworth) by si nejlépe popovídal s hezounem Kenem od Barbie.

Vedle odkazů na současná témata je komedie prošpikovaná i vtipnými narážkami na původní dva filmy, které ocení nejen jejich znalci. Na chvíli se objeví jejich hvězdy Bill Murray, Dan Aykroyd nebo Sigourney Weaver, před kamerou se mihne služební stanice starého týmu, nemůže nezaznít chytlavá titulní píseň a své chvíle se dočká i oblíbený „dušík“ ze zeleného slizu. Co se nadpřirozených příšer týče, na nich jsou tři dekády od dnes už předposledního dílu série poznat nejvíce: digitální triky za tu dobu urazily pořádný kus cesty a v rozpočtu snímku se na nich rozhodně nešetřilo.

BU BU BU BUDE LEGRACE!

Krotitelé duchů (1984)

Jeden z nejúspěšnějších filmů 80. let původně vznikl jako „legrácka bokem“ herců z televizní show Saturday Night Live. Režisér Ivan Reitman doplnil příběh o skupince vysmívaných parapsychologů, kteří v New Yorku bojují s nadpřirozenem, komikem Billem Murrayem a svůdnou Sigourney Weaver a milovaná crazykomedie byla na světě. 

Beetlejuice (1988)

To, že Barbara a Adam zemřeli při autonehodě, nebylo ještě to nejhorší. Mnohem více páreček „mladých“ duchů naštve, když se do jejich domu nastěhují nepříjemní noví majitelé. Barbara s Adamem tedy spojí síly s ještě otravnějším duchem Beetlejuicem, aby v domě zajistili klid. Film Timu Burtonovi otevřel cestu k Batmanovi a dalším hitům. 

Přízraky (1996)

Mezi svými na koleně uplácanými krváky jako Vesmírní kanibalové či Živí mrtví a velkofilmovou fantasy sérií Pán prstenů natočil Peter Jackson komediální horor o podvodníčkovi, který se kamarádí s duchy, posílá je strašit vyděšené občany a pak si nechává platit za „exorcismus“. V hlavní roli se předvedl Michael J. Fox. 

Ať žijí duchové! (1977)

S dospělými někdy bývá víc práce než s duchy. A tyhle děti o tom něco vědí: aby zachránily starý zchátralý hrad, dohodnou se s jeho nadpřirozenými obyvateli – rytířem Vilémem Brtníkem z Brtníku a jeho dcerkou Leontýnkou. Dětská hudební komedie podle scénáře Zdeňka Svěráka je nestárnoucím kultem.

Krotitelé duchů

Film / seriál
Hodnocení FDB 48,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Paul Feig

Scénář Katie Dippold, Paul Feig

Obsazení Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Zach Woods, Ed Begley, Charles Dance, Karan Soni, Kate McKinnon

Délka 117 min.

Rok 2016

HBO středa 12. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC