Film / seriál

Kontraband: Zlý hoch, který se polepšil

Kontraband
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Než se Mark Wahlberg stal filmovou hvězdou, proslavil se jako hudebník. To už ale za sebou měl „kariéru“ mladistvého násilníka závislého na drogách.

Se svým hranatým obličejem působí Wahlberg tak trochu jako tuctový akční herec. Za svoji dvacetiletou hereckou kariéru však již byl dvakrát nominován na Oscara. Začátkem devadesátých let se mezinárodně prosadil jako rapper Marky Mark a proslul také jako tvář značky spodního prádla Calvin Klein. Ještě pár let před tím to s ním ale vypadalo, že roste hlavně pro kriminál.
Bostonský rodák Wahlberg pochází z devíti dětí přísně katolické rodiny. Jeho nedávno zesnulý otec byl veteránem korejské války a živil se jako řidič náklaďáku. Divočák Mark však už v raném mládí měl vážné problémy se zákonem a drogami. V pouhých třinácti byl na chvíli členem chlapecké skupiny New Kids on the Block, ve které účinkoval i jeho bratr Donnie.

Postrach ulice

Právě přes něj si už v útlém věku přičichnul ke kokainu a prý dokonce bral také heroin. Dopouštěl se i krádeží a přepadení, takže byl jako mladistvý pětadvacetkrát zadržen policií. „Ne, že by se o nás rodiče nestarali,“ vzpomíná Mark Wahlberg dnes. „Ale jakmile nás s bratry nechali na chvíli bez dozoru, začali jsme dělat potíže.“
V prosinci minulého roku marně žádal úřad massachusettského guvernéra o plnou milost za čin, který spáchal před téměř třiceti lety. Na ulici přepadl vietnamského muže, kterému se snažil ukrást bednu piv, kterou nesl. Za rasistického pokřiku jej zmlátil do bezvědomí a ještě ten večer napadl a zranil dalšího Vietnamce. Přitom už rok předtím, tedy jako patnáctiletý, byl dvakrát zadržen za to, že házel kameny po černošských dětech.
Gaunerské mládí zúročil jako rapper Marky Mark, jehož image se opírala o pověst zlého hocha. Před kameru se poprvé postavil v roce 1993 pro televizní film, Wahlbergova první významnější role však byl duchem omezený pornoherec Dirk ve filmu Hříšné noci o čtyři roky později. Mnozí se tehdy ptali, zda-li úlohu primitiva tak dokonale ztvárnil díky hereckému talentu, anebo spíš pro určitou podobu s postavou.

Nahoru a dolů

Vlohy baviče Wahlberg ukázal v krimikomedii Big Hit z roku 1998, aby je potvrdil o čtrnáct let později v Méďovi, režijním debutu Setha McFarlanea o vulgárním a oplzlém plyšákovi. Do povědomí většiny diváků jej každopádně dostala válečná satira Tři králové o chamtivých amerických vojácích z první války v Iráku, ve které si v roce 1999 zahrál po boku George Clooneyho
Už se zdálo, že se na hollywoodském Olympu na dobro usadil, když přišlo několik méně výrazných rolí a propadáky jako Max Payne (2008). Když to vypadalo, že Wahlbergovu hereckou kariéru nic nezachrání, obsadil jej v roce 2012 islandský režisér Baltasar Kormákur do hlavní role v kritikou vychvalovaném thrilleru Kontraband. Opět mu začaly chodit zajímavé nabídky, zahrál si tupého svalovce v dramatu Pot a krev Michaela Baye, který jej také obsadil do loňského hitu Transformers: Zánik a na rok 2016 připravovaného pátého filmu této série. Už poněkolikáté v životě dostal Mark Wahlberg druhou šanci a vzal ji za pačesy.

Kontraband

Film / seriál
Hodnocení FDB 73.2 %
Foto FilmBox

Režie Baltasar Kormákur

Obsazení Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Caleb Landry Jones, Diego Luna, Ben Foster, Giovanni Ribisi, Lukas Haas

Délka 110 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC