Film / seriál

Komorník: Obsluhoval jsem americké prezidenty

Komorník

„Afroamerický Forrest Gump“ je příběhem muže, který pracoval jako komorník v Bílém domě. Byl tedy při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva, až po atentát na Johna F. Kennedyho a Martina Luthera Kinga. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců, vedl celé roky i svůj soukromý boj na rodinné frontě – musel znovu najít cestu k odcizené manželce a synovi, který odmítal otcovu „podřadnou“ profesi.

Režisér Lee Daniels před pěti lety zaujal s vypjatým dramatem Precious, oceněným dvěma Oscary. Jeho novinka, která chce na životních osudech prezidentského komorníka popsat bouřlivé dějiny 20. století v USA, se k Oscarům nakonec nedostala, akademici dali přednost historickému dramatu o nedobrovolném černošském otrokovi 12 let v řetězech. Stejně jako tento film, i Komorník vychází ze skutečného osudu. Snímek byl inspirován novinovým článkem Wila Haygooda A Butler Well Served by This Election o Eugenu Allenovi, který vyšel v roce 2008 v deníku Washington Post. O jeho adaptaci do filmu se výrazně zasadila producentka Laura Ziskin (Pretty Woman, Lepší už to nebude, Spider-Man). Ta se bohužel premiéry filmu už nedožila, během příprav onemocněla a v červnu 2011 zemřela.
 
Hlavní role přijali oscarový herec Forest Whitaker a populární moderátorka Oprah Winfrey. Jejich postavy se nejmenují Allenovi, ale Cecil a Gloria Gainesovi. Pro režiséra Lee Danielse jde především o univerzální příběh otce a syna, který přesahuje rasové otázky i hranice Ameriky. „Není to jen lekce z historie, ale i příběh jedné rodiny,“ říká Daniels. „Navíc se mi líbilo, že otec ve filmu se podobá mému tátovi. Filmový Cecil viděl, jak na plantáži zastřelili jeho otce, přestože otroctví už neexistovalo. Má svou představu o tom, jak komunikovat s bělochy – stejně, jako ji měl můj otec. Nastoupí do Bílého domu jako sluha, protože cítí, že může sloužit své zemi. Je hrdý na svou práci i na to, že uživí rodinu, ale jeho syn je z toho v rozpacích.“
 

Opravdový komorník

Eugene Allen (1919–2010) pracoval jako majordomus v Bílém domě 34 let, do důchodu odešel v roce 1986. Jeho život byl o něco méně dramatický, než naznačuje film. Jeho otec nebyl zavražděn a jeho matku neznásilnil bílý plantážník. Jeho syn se nestal radikálním politickým aktivistou. 
 

Má český prezident také komorníka?

Odpovídá Ladislav Špaček, spolupracovník Václava Havla a odborník na etiketu:

Ano, ale na rozdíl od anglosaského prostředí se mu neříká komorník. Tato funkce se tady od zániku rakousko-uherské monarchie nevyskytovala, proto mladší lidé vůbec nevědí, kdo to komorník je, znají ten pojem snad jen z pohádek. Prezident ovšem musí mít ve své blízkosti stále někoho, kdo pečuje o jeho osobní potřeby, o jeho soukromé záležitosti a kdo požívá prezidentovu plnou důvěru. Prezident potřebuje člověka, který ví, jakou košili má koupit, že je nutné prezidenta objednat k holiči nebo zubaři, kdo mu skočí do opravy s brýlemi.

Komorník

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.3 %
Foto Cinemax

Režie Lee Daniels

Obsazení Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr., Terrence Howard

Délka 132 min.

Cinemax čtvrtek 8. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC