Film / seriál

Když malé ryby žerou velké

Chladnokrevně

Krást se nemá, ale pokud to dělají sympaťáci a ještě navíc vtipně, kouká se i na krádeže moc dobře. Kriminální komedie Chladnokrevně je milou recyklací slavného Podrazu a dalších snímků na stejné téma.

Žánr filmů o perfektně připravených podvodech patří mezi ty, které mají už desítky let jasně daná pravidla. Diváky prostě baví sledovat, jak je ten který snímek naplňuje, nebo porušuje. Takže kdo na to jde tentokrát? Seznamte se s partou kriminálníčků v čele s hezounem Jakem, která omylem okradla velkého mafiánského bosse jménem King. Jaký je cíl? Okrást ještě většího lumpa Morgana Price, jenž vydělává na praní špinavých peněz. Proč? Protože na něj má King pifku a Jake a spol. mu dluží. Jak? Jednoduše musí vyvést peníze z USA do Belize a převést je pak zpátky.

A komplikace? Jéje, těch je. Kam čert nemůže… Ano, to, že mu krásná kapsářka Lily přinese smůlu, Jake věděl od první chvíle. Navíc mu jde po krku zvláštní agent Butan, jenž mu chce konečně spočítat mnohaleté prohřešky proti zákonu. Ale jsou skutečně všichni těmi, za koho se vydávají?

Kdo viděl aspoň několik hlavních „chmatáckých“ klasik nebo filmů noir, je hned doma. Na zemi leží mrtvý vypravěč a líčí divákovi, jak se to všechno semlelo; stejný postup byl třeba v Sunset Boulevardu. Jako kulisa nad ním ční mrakodrapy Los Angeles. Vypravěč, jímž není nikdo jiný než Jake, důkladně vysvětlí, jak skupina funguje: kdo v akci odvádí pozornost, kdo se nechá „jako“ zastřelit, kdo hlídá dveře a kdo to celé řídí, sakumprásk včetně příslušné terminologie jako hejl, volavka nebo čumil. A pak už se jede naostro.

Chladnokrevně je zábavná jednohubka, která žánr nikam neposouvá, ale vzdává mu stylovou poctu. Hereckým králem filmu je Dustin Hoffman coby King – psychopatického, poruchou soustředění trpícího magora si herec střihl jako vtipnou etudu mezi závažnějšími rolemi. Protihráčem mu je coby klidný a elegantní Jake Edward Burns, který působí jako méně známé dvojče Bena Afflecka. A co by to bylo za kriminálku bez femme fatale? Rachel Weisz se zrzavým přelivem je pro postavu Lily jako dělaná.

Atmosféru doplňuje černý humor těžící mimo jiné z pověrčivosti nebo rasového mixu Židů, Irů, Italů či Mexičanů. Přidejte svižné tempo, střídmou stopáž a neonové vizuály nočního L. A. a máte ideální zábavu na příjemný večer. Jen nesmíte přestat dávat pozor: každá indicie je důležitá!

4x ukradni co můžeš

Podraz

Klasika mezi „chmatáckými“ filmy těží z retro atmosféry, vtipně zauzlovaného scénáře a hlavně z parťáctví Paula Newmana a Roberta Redforda, kteří si hvězdnou souhru vyzkoušeli už ve westernu Butch Cassidy a Sundance Kid. Tentokrát hrají dvojici podvodníčků, jež se snaží pomstít smrt kolegy zavražděného mocným gangsterem. Ušijí na něj složitou boudu s dostihovými sázkami, v jejímž rámci musejí přelstít i FBI a nájemného vraha. Nostalgicky laděný snímek získal sedm Oscarů.

Devět královen

Jedna z vrcholných podívaných v podvodnickém žánru pochází nečekaně z Argentiny. V Buenos Aires se nad ránem mladík Juan pokusí o podfuk v samoobsluze. Je odhalen, ale ze šlamastyky ho vytáhne zkušenější Marcos, který si ho vezme pod křídla a vyučí ho „řemeslu“. Komplicové se pak spolu pustí do velké akce: ukrást a prodat vzácný aršík známek z Výmarské republiky. Netřeba dodávat, že v kouzelně komplikovaném thrilleru je nakonec všechno jinak, než se původně zdá.

Dannyho parťáci

Krimikomedie z roku 1960 s Frankem Sinatrou, Deanem Martinem a dalšími členy neformálního uskupení Rat Pack se dočkala neméně hvězdně obsazené předělávky. George Clooney hraje lupiče Dannyho Oceana, jenž se hned po propuštění z vězení pouští do další akce: chce vykrást tři kasina patřící muži, jenž žije s jeho bývalou manželkou v podání Julie Roberts. V náročné akci mu pomáhají Brad Pitt, Matt Damon, Casey Affleck a další. Film má dvě povedená pokračování.

Počátek

Co je nejodolnější parazit? Myšlenka. A právě jejich „extrakcemi“ se zabývá Dom Cobb, mistr svého oboru. Během snění se vloupává do cizích podvědomí a v rámci průmyslové špionáže z nich krade nápady. Kvůli tomuhle povolání se z něj však stala štvaná zvěř. Aby mohl zase vést normální život, musí se pustit se svým týmem specialistů do nebývalého projektu: myšlenku nezcizit, nýbrž vnuknout. Originální sci-fi thriller s Leonardem DiCapriem natočil Christopher Nolan.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Chladnokrevně

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,4 %
Foto FilmBox

Režie James Foley

Scénář Doug Jung

Obsazení Edward Burns, Dustin Hoffman, Andy Garcia, Paul Giamatti, Rachel Weisz, Donal Logue, Luis Guzmán, Robert Loggia, Robert Forster

Délka 97 min.

neděle 12. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC