Film / seriál

Kdo všechno změnil svět

Tom Hanks, Julia Roberts a Philip Seymour Hoffman
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Pád sovětského impéria měl na svědomí sukničkář a kokain šňupající alkoholik v křesle kongresmana. Příběh tak šílený, že musí být pravdivý.

Tohle se opravdu stalo: kongresman za texaský zapadákov jménem Charlie Wilson přesvědčil svoje kolegy, aby uvolnili stovky milionů dolarů na tajné vyzbrojení afghánských mudžahedínů, kteří začátkem osmdesátých let bojovali proti sovětským okupantům své země. Následně se i organizačně podílel na dodávce přenosných raketových kompletů Stinger, které místním bojovníkům umožnily bránit se vrtulníkům a obrněným vozidlům. Těžké ztráty Sověty nakonec donutily se z Afghánistánu stáhnout a finančně vyčerpaná země se po pár letech zhroutila.

Wilson, který v kongresu pracoval celých osm volebních období, však byl všechno jiné než jen nevýrazný poslanec z druhé řady. Spíš než zahraniční politika ho zajímaly whisky nasáklé párty se striptérkami a kokainem. Alespoň podle komedie Soukromá válka pana Wilsona se v podobné situaci, ponořený ve vířivce, poprvé dozvěděl, že nějaký Afghánistán vůbec existuje. Situace v této zemi bezstarostného kongresmana v podání Toma Hankse zaujala a za pomoci bývalé královny krásy a konzervativní aktivistky Joanne Herring (Julia Roberts) začal lobovat za podporu povstalců na druhém konci světa. Jeho život se tak náhle – a také kvůli vyšetřování FBI za nedovolené držení drog – obrátil úplně na ruby.

V Rusku ne

V roce 2007 natočený film se těžko uvěřitelné skutečnosti drží poměrně přesně, tak vlastně není divu, že se s jeho kritikou ozvalo hned několik bývalých členů Reaganovy administrativy v čele s tehdejším prvním náměstkem ministra obrany. Zajímavé je, že se nehrál v ruských kinech – ostatně zobrazuje hrdé rudoarmějce pokořené pologramotnými vesničany z hor nad Hindukúšem. „Prostě jsme se rozhodli, že by v Rusku nic nevydělal,“ řekl k tomu šéf ruské distribuční společnosti.

Satirická komedie mimo jiné získala hned pět nominací na Zlatý glóbus a jednu na Oscara za nejlépe ztvárněnou vedlejší roli pro Philipa Seymour Hoffmana v úloze agenta CIA, který Wilsonovi pomáhá získávat kontakty. Ani kritika nešetřila chválou, recenzenti film označovali za jeden z nejchytřejších a nejpropracovanějších snímků roku.

Jak je známo, měla Wilsonova snaha nakonec až ironickou dohru, když jím zprostředkované zbraně po 11. září mudžahedíni obrátili proti Američanům. Příběh bonvivánského kongresmana každopádně ukazuje, že politika a život dokážou být ve skutečnosti absurdnější než nejdivočejší fantazie scenáristů.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Soukromá válka pana Wilsona

Film / seriál
Hodnocení FDB 70.4 %
Foto FilmBox

Režie Mike Nichols

Scénář Aaron Sorkin

Obsazení Tom Hanks, Julia Roberts, Amy Adams, Philip Seymour Hoffman, Hilary Angelo, Brian Markinson, Jud Tylor

Délka 102 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC