Film / seriál

John Oliver – Co týden dal a vzal: Když moderátor mění svět

John Oliver: Co týden dal a vzal

Zpočátku to vypadalo, že se do zábavného pořadu s prvky politiky dostal jen další vtipný moderátor. Asi nikdo ale nečekal, že po jeho vysílání spadne vládní server, ozve se na Twitteru jihoamerický diktátor nebo zákonodárci začnou měnit hloupé zákony.

A přesně tohle se stalo. John Oliver se svým britským přízvukem a vizáží obrýleného šprta vstoupil na obrazovky a významně změnil tvář politické publicistiky. Do té doby existovaly jen noční show s mimořádně pohotovými a charizmatickými moderátory. Jay Leno, Conen O’Brien, David Letterman – to vše byli (jsou) úžasní profesionálové. Témata jejich pořadů ale měla za úkol jen jediné – zvýšit sledovanost. 
 
Když se tento Angličan pustil do spolupráce s HBO, zasvěcení už tušili, že tentokrát půjde o něco jiného. Vždyť HBO je dnes jednou z mála osvícených firem v showbyznysu. Již několikrát v posledních letech jejich producentské týmy dokázaly, že lze skloubit kvalitu s masovou sledovaností. Doposud se ale věnovali převážně vlastní dramatické tvorbě – ať již šlo o první vlaštovku v podobě válečného seriálu Bratrstvo neohrožených, kultovní seriál Hra o trůny či v poslední době fantastickou temnou sérii Temný případ.
 
Občas sice v HBO zabrousili do jiných žánrů, vzpomeňme například legendárního boxera Mika Tysona, který před živým publikem vyprávěl svůj pohnutý životní příběh, o přímou formu politické satiry či talk show se zatím nepokusili. Až do doby nedávné. 
 

Co týden dal a vzal

A v čem tkví kouzlo Oliverova pořadu? Oživil investigativní žurnalistiku a smíchal ji s totálně komediálním přístupem. Povedlo se mu něco zcela nečekaného – dokázal upozornit znuděné miliony diváků u televizorů na zpackané zákony, nesmyslná nařízení, a přitom neunudit k smrti. 

John Oliver: Co týden dal a vzal

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 %
Foto HBO

Režie Joe Perota

Délka 30 min.

středa 20. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC