Film / seriál

Jak je důležité míti vějíř

Scarlett Johansson s vějířem
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Jak to dopadá, když se mezi spořádanou smetánkou najednou objeví lvice salónů, která chce ospalou a podle ní nudnou společnost trošku oživit?

Mladá Lady Windermerová žije ve šťastném manželství do doby, než začne svého muže podezřívat, že má milostnou aférku s lady Erlynnovou. Tato dáma na pobřeží Amalfi přijela teprve nedávno a provází ji ne zrovna lichotivá pověst – ovšem nic si z toho nedělá. Lady Windermerová je plna pochybností, čemuž napomáhá i lord Darlington, který by rád využil situace a lady svedl. Zápletka se možná zdá banální, ale to by ve hře nesměl být ještě ztracený a znovu nalezený vějíř, podivné účty a tajemství, jehož vyzrazení může navždy ovlivnit život některých ze zúčastněných.

Snímek je filmovou adaptací konverzační komedie od Oscara Wildea, jež navíc nesla podtitul Hra o slušné ženě. Dramatik původem z Irska děj zasadil do Londýna na konci 19. století a vtipně v něm glosuje upadající morálku a přetvářku společnosti. Poprvé měla hra premiéru v únoru 1892 v londýnském divadle St. James. Film se odehrává později, ve třicátých letech dvacátého století a hlavní protagonisty přenesl na italské pobřeží. Nicméně zápletka, ironický humor a vtipné dialogy zůstávají stejné jako v původní divadelní hře.

Vějíř lady Windermerové staví nejen na vynikající předloze, ale také na hereckých výkonech, a to především těch ženských. Helen Hunt (Po čem ženy touží, Lepší už to nebude) je jako paní Erlynnová sebevědomá a sarkastická, naopak Scarlett Johansson (Dívka s perlou, Ztraceno v překladu) překvapuje v roli nevinné a čisté lady Windermerové. Doplňují je britští gentlemani Stephen Campbell Moore ztvárňující svůdníka Darlingtona a Mark Umbers jako lord Windermere. Režie se ujal Mike Baker (Zabijte krále, Klub vyděračů) a podařilo se mu Wildův ostrovtip převést na filmové plátno v příjemných 89 minutách, ve kterých se ani nestihnete nudit.

Oscar Wilde na filmovém plátně

Strašidlo Cantervillské / 1989
Komediální horor z československé filmové produkce byste měli zhlédnout už jen proto, že Wildeových adaptací moc nemáme. Režisér Vít Olmer sice stojí za takovými filmy jako Playgirls a Waterloo po česku, ale Strašidlo Cantervillské patří spolu s Bony a klid k diváky i kritikou ceněným snímkům. Příběh vypráví o boji starého anglického strašidla proti Američanům a Wilde se neváhal strefovat do obou národů. Obsazení je také slibné – Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Petr Nárožný nebo Eva Holubová.

Jak je důležité míti Filipa / 2002

Rupert Everett, Colin Firth, Reese Witherspoon či Judi Dench – to je jen pár jmen z hvězdného ansámblu romantické komedie z prostředí anglického venkova. Opět tu jde o muže, jenž se snaží svádět ženy i za cenu menších lží, a aristokraty, kteří mění názory častěji než punčocháče. Snímek zrežíroval Oliver Parker, pro něhož to nebyla ani první, ani poslední adaptace Wildeova díla.

Obraz Doriana Graye / 2009

Příběh o muži, který se děsí stárnutí natolik, že jeho největším přáním je, aby místo něj stárnul jeho vlastní portrét, patří mezi povinnou četbu. A co čert nechtěl, přání se mu vyplní. Jenže vše má svoje důsledky, a i když stopy hříchů a prožitých let nejsou vidět na jeho tváři, zanechávají nesmazatelné stopy na duši. Tento thriller s prvky hororu natočil opět Oliver Parker a hlavní role se ujal Ben Barnes (princ Kaspian z Letopisů Narnie).
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Vějíř lady Windermerové

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,1 %
Foto AMC

Režie Mike Barker

Scénář Oscar Wilde (divadelní hra)

Obsazení Helen Hunt, Scarlett Johansson, Milena Vukotic, Stephen Campbell Moore, Mark Umbers, Roger Hammond, John Standing

Délka 93 min.

AMC úterý 6. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC