Film / seriál

Hra s ohněm

Hra s ohněm

Roberta Benigniho si nelze představit bez chlapecké naivity a radosti. A svůj největší talent, humor, použil také ve svém asi nejslavnějším filmu. Vypadá tak trochu jako blázen a ví to o sobě, takže pro roli ve filmu Život je krásný je doslova jako stvořený.

Film se dělí na dvě části – jedna je komediální a druhá tragická. Benigni, který snímek režíroval a podílel se i na scénáři, si zahrál Guida, hotelového číšníka v Itálii, jenž se ve třicátých letech dostane do velkoměsta a sní o šťastném životě. Okamžitě se zamiluje do krásné Dory (Nicoletta Braschi) a vypadá to, že se mu vše vyplní. Podaří se mu získat její srdce, vezmou se, narodí se jim syn, a byť jejich láska kvete v pohnuté době druhé světové války, své štěstí si nechtějí nechat vzít. Jenže Guido je Žid…

Na sklonku války má jejich syn Joshua (Giorgio Cantarini) už pět let a zdá se, že přes všechny útrapy se jim podaří přežít. Jenže v roce 1945 jsou všichni Židé z města posláni do koncentračního tábora. Dora je sice křesťanka, ale odmítá opustit muže i syna a nastoupí do vlaku s nimi… V táboře pak Guido rozehraje představení hodné broadwayských prken, aby svého syna ochránil. Hra to je velmi komplikovaná, ale musí vyjít, aby malý Joshua měl dojem, že všechno kolem je jen přípravou na jeho narozeniny, že jen hrají trochu jinou schovku. Guido proto chlapce před dozorci skrývá a dělá ze sebe šaška.

Snímek Život je krásný při svém uvedení v Cannes prý urazil některé levicové kritiky, protože používá humor v souvislosti s holocaustem. Jenže film není komedií o válečných hrůzách, ale pouze dojemným příběhem otce, který chce se synem přežít. Kdyby měl Guido pistoli, na fašisty by střílel. Kdyby měl armádu, zničil by je. Jenže on je klaun a jedinou jeho zbraní je komedie. Život je krásný totiž není o nacistech a fašistech, ale o lidské duši, o obyčejných lidech, o lásce, o přátelství a o rodině. Jde o záchranu dobrého a naděje z trosek rozbombardovaných snů, o záchranu budoucnosti.

Tento velmi emotivní snímek sledujte s pořádným paklem kapesníků. Bude vám při něm běhat mráz po zádech, ale také se zasmějete. Benigni je výborný komik a má cit pro detail, což zužitkoval bezezbytku. Prostě, o tomto filmu se nedá psát, ten musíte vidět.

Život je krásný

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,9 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Roberto Benigni

Scénář Roberto Benigni, Vincenzo Cerami

Obsazení Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric, Marisa Paredes, Horst Buchholz

Délka 114 min.

Rok 1997

Cinemax středa 5. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC