Film / seriál

Hra o trůny – šestá řada

Jon Snow ze seriálu Hra o Trůny
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Pokračování oblíbeného fantasy seriálu poprvé předběhne události z knižní předlohy. Nikdo neví, co se stane. A všichni máme spoustu otázek.

V  Sedmi královstvích došlo na to, co všichni čekali, ale stejně se toho několik let obávali. Seriál dohnal knížky, které posloužily jako jeho předloha. Spisovatel George R. R. Martin zatím stále nedopsal další (údajně předposlední) díl. A tak poprvé opravdu vůbec nikdo netuší, co bude v nových epizodách Hry o trůny k vidění. Ale nad šestou řadou visí ještě jeden, mnohem větší otazník.

Ožije Jon Snow? A jak?

Smrt Hře o trůny sluší a je její neoddělitelnou součástí. Motto seriálu přece zní: vyhraješ, nebo zemřeš. Jednotliví hráči končí skoro stejně nemilosrdně jako hrdinové Živých mrtvých. Tvůrci seriálu David Benioff a D. B. Weiss trvají na tom, že smrt znamená smrt a nic víc. Zvlášť tragicky to zní v případě tak oblíbené postavy, kterou je Jon Snow. Mladý velitel Noční hlídky zůstal na konci páté série ležet na zemi ve sněhu zbarveném vlastní krví. Přesto mnozí fanoušci nevěří, že Jon už si Hru o trůny nezahraje.

Jon je jednou z hlavních postav (někteří ho dokonce berou jako klíčového hlavního hrdinu), ale sám dobře ví, že to v Sedmi královstvích ještě nic neznamená. Jeho nevlastní otec lord Ned Stark neslavně přišel o hlavu ještě před finále první série. Ale stejně… je tu jistý nemrtvý rytíř Beric Dondarrion, kterého vzkřísil rudý kněz. A také rudá kněžka Melisandra, která se vrátila na Jonův Černý hrad možná právě včas.

Co bude dál?

Pro ty, kdo pořád doufají, že zdání klame a Jon Snow neztratil zase tolik krve, má jeho představitel Kit Harington špatnou zprávu. „Lidé nechtějí, aby zemřel, ale je mrtvý,“ říká. „Budete se s tím muset smířit.“ Jeho slova potvrzuje i první trailer. Jenže nejhůře střeženým veřejným tajemstvím zůstává, že stále dlouhovlasý Harington, který kdysi prohlásil, že se ostříhá hned, jak s Hrou o trůny skončí, se zúčastnil natáčení šesté série.

Harington si možná jenom zahraje mrtvolu. Možná se objeví ve scénách, jež se odehrávají v minulosti. Jonovo vzkříšení, ať už v jakékoliv podobě, zatím zůstává ve hře. Ale v šesté sérii jde o mnoho víc. Královnu Cersei čeká soud. Mladý Bran Stark, kterého jsme naposledy viděli ve společnosti záhadného stromové muže ve čtvrté řadě, je konečně zpátky. Sansa prchá ze Zimohradu a Arya je slepá. Daenerys se dostala do zajetí, Jorah a Daario vyrazili za ní, Tyrion vládne neklidnému městu, zatímco draci jsou dvakrát větší než dřív. A to už to předtím nebyli žádní drobečkové.

Konec se blíží?

„Šestá série byla nejtěžší pro všechny zúčastněné,“ shodují se Benioff a Weiss. „Kdysi jsme si stěžovali, že musíme zvládat příkoří natáčení se dvěma štáby za jediný den. Letos to byly čtyři štáby denně skoro dva měsíce v kuse. Všichni jsou unavení, prokřehlí a mrzutí. Prakticky jsme se stali součástí Noční hlídky. Ale dobrou zprávou je, že tahle série se zároveň stala naší nejintimnější a nejokázalejší.“ Hra o trůny zatím nekončí. Tvůrci seriálu i spisovatel prohlásili, že se dohodli na tom, jak bude pokračovat. To co uvidíme se nějakým způsobem bude více či méně lišit od toho, co si snad jednoho dne přečteme. Ale Benioff, Weiss i Martin tvrdí, že už znají konec. Znamená to, že tohle už je předposlední řada seriálu? Příští rok ještě jedna a dost? To se zatím neví. Nové epizody každopádně stojí za pozornost víc než kdy dřív.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hra o trůny – šestá řada

Film / seriál
Hodnocení FDB 90.3 %
Foto HBO

Režie Brian Kirk, Daniel Minahan, Timothy Van Patten

Scénář David Benioff, D. B. Weiss

Obsazení Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen

Délka 60 min.

HBO pondělí 25. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC