Film / seriál

Horká léta na jihu

Síla slova
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Herecká hvězda Denzel Washington se umí prosadit i jako režisér, natočil například film o debatním klubu. To nezní bůhvíjak napínavě, než zjistíte, o co vlastně ve snímku jde.

Drama natočené podle skutečných událostí, Síla slova, vypráví příběh učitele Melvina B. Tolsona (Denzel Washington), který se svým kroužkem ovládne univerzitní debatní soutěž. V jejím finále se studenti z bezvýznamné vysoké školy kdesi uprostřed bavlníkových plantáží postaví týmu harvardské univerzity. No a co, řeknete si. Jenže Tolsonovi studenti byli tmavé barvy pleti a film se odehrává na americkém Jihu v třicátých letech.

Tehdy boj za všeobecně platná občanská práva ještě zdaleka nezačal, odvážná švadlena Rosa Parksová jej spustí až o dvacet let později, když odmítne v autobuse automaticky uvolnit místo bělochovi. A Martin Luther King tou dobou ještě chodil na střední školu. Jako neviditelná zeď se společností táhly segregační zákony, které rozdělovaly lidi ve školách, na veřejných prostranstvích, v hromadné dopravě i v restauracích. A na vrcholu vleklé hospodářské krize se na jihu země stále častěji šeptalo jedno slovo: lynč. 

Bouře hněvu

Od porážky Konfederace do konce devatenáctého století patřily hořící kříže a vraždění cynicky řečeno ke koloritu zemědělského Jihu. Historici rasistům s bílými kápěmi připisují přinejmenším tři a půl tisíce obětí jen od roku 1880. S rozpadem Ku Klux Klanu se situace ve venkovských oblastech Louisiany či Alabamy na dvě dekády uklidnila. Jak se však hospodářská krize prohlubovala, veřejné násilí začalo propukat nanovo. Hrůzné scény si lidé s potěšením fotili a dokonce se tiskly jako pohlednice.

Ve Washingtonově filmu jsou tyto výbuchy hromadného násilí přítomny stejně jako každodenní šikana, kterou barevní museli snášet. Od historických událostí se odchyluje jen v tom smyslu, že posledním soupeřem skutečných Tolsonových hochů a dívek nebyl tým Harvardu, ale losangelské univerzity. „Dnes už netušíme, jak velkou věcí tehdy bylo, když se ‚černá‘ škola jako rovnocenná postavila ‚bílé‘,“ vysvětluje scénárista Robert Eisele. „Do filmu jsme použili Harvard proto, abychom význam těch událostí zdůraznili.“

Prestižní univerzita Břečťanové ligy si každopádně vzala tento filmový počin za svůj a poprvé po třiceti letech dovolila natáčet v kampusu. A Washington po premiéře daroval rovný milion dolarů vysoké škole Wiley College na obnovení debatního klubu. Skutečný příběh studentů tmavé pleti bohužel tak jasný happy end neměl.

 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Síla slova

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 %
Foto FilmBox

Režie Denzel Washington

Scénář Jeffrey Porro, Robert Eisele

Obsazení Denzel Washington, Nate Parker, Jurnee Smollett, Forest Whitaker, Denzel Whitaker, Jermaine Williams, Gina Ravera

Délka 123 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC