Film / seriál

Hektorova cesta aneb hledání štěstí

Hektor

Může být člověk v životě doopravdy šťastný? Odpověď na tuto otázku se v novém filmu režiséra Petera Chelsoma snaží najít Simon Pegg.

Byl jednou jeden psychiatr Hektor, který jednoho dne zjistil, že ho nebaví žít podle zažitých pravidel a že není spokojený tak, jak by si představoval. Opouští proto své pacienty i dlouholetou přítelkyni, kterou nedokázal za svůj dosavadní život učinit šťastnou, a vydává se za účelem výzkumu na cestu kolem světa, během níž klade nejrůznějším lidem zásadní otázku: „Jste šťastní?“

Film Hektorova cesta aneb hledání štěstí byl natočen na motivy úspěšné knihy Le Voyage d’Hector ou la Recherche du bonheur francouzského psychiatra François Lelorda, která vyšla v roce 2005. Zpracování námětu o hledání sama sebe se ujal britský režisér Peter Chelsom, jehož režisérská filmografie obsahuje především romantické komedie s prvky dramatu jako například Lásce na stopě. Kromě režie se společně s Marií von Heland a Tinker Lindsay podílel i na scénáři. „Zaujal mě fakt, že chtěli, abych napsal scénář s mojí kolegyní Tinker a abych film i režíroval. Je to film o štěstí ve světě, který se zmítá v chaosu, a já ho považuji za velmi aktuální.“ Téma hledání štěstí opravdu prostupuje celým filmem, a i když by se zpočátku mohlo zdát, že Hektor pouze trpí krizí středního věku, která ho brzy přejde, pravda je trochu někde jinde. 

Postava nespokojeného čtyřicátníka je velmi zajímavá a její představitel Simon Pegg jakoby se pro tuto roli narodil. Jeho Hektor je zmatený, nešťastný, vzbuzující lítost, ale i sympatie. „Hektor vyráží na cestu, aby zjistil, co činí lidi šťastnými, ale co se opravdu snaží zjistit je to, co dělá šťastným jeho, protože se tak momentálně necítí,“ vysvětluje Pegg. Stejně jako Hektor, který má police plné knih od Freuda a Junga, i Pegg věří, že to, co zažijeme v dětství, nás potom v dospělosti utváří. „Spoustu z nás prochází životem a pořád vnímá lásku a sex stejně, jako jsme je vnímali, když nám bylo sedm.“

Hektorovu přítelkyni Claru, která se zničehonic musí vyrovnávat nejen se skutečností, že s ní není její partner spokojený, ale i s faktem, že se k ní ze svých cest už možná nevrátí, si zahrála Rosamund Pike. Tato britská herečka, jež na sebe upozornila v psychologickém thrilleru Zmizelá, si svou roli užila: „Miluji Claru. S Hektorem jsou už dlouho a mají ve svém vztahu řád, který je možný jen v případě, že jste bezdětný pár s dvěma příjmy, a žijí si svůj uspořádaný život. Ale nikdy se nechtěli vázat a cítí se ve svém vztahu bezpečně. Myslím si, že se oba dva potřebují vydat na cestu, trochu zariskovat.“ Ústřední dvojici na plátně doplní Toni Collette, Christopher Plummer či Jean Reno.

Snímek nemá oscarové ambice, ale je milý a své diváky si jistě najde. Jeho poselství ocení fanoušci filmů s podobným námětem – Divočina, Walter Mitty a jeho tajný život či Útěk do divočiny. Hektorovi budete na jeho výpravě držet palce, aby našel to, co hledá, ať už je to ve výsledku cokoliv. Moudré věty o štěstí a životě obecně („Důležitější než to, co hledáme, je, čemu se vyhýbáme.“), které zde zazní, mohou někomu připadat banální, ale právě na takové věci občas až příliš často zapomínáme.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hektor aneb cesta za štěstím

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,3 %
Foto Cinemax

Režie Peter Chelsom

Scénář Peter Chelsom, Maria von Heland, Tinker Lindsay, Francois Lelord (kniha)

Obsazení Simon Pegg, Toni Collette, Rosamund Pike, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Jean Reno, Tracy-Ann Oberman

Délka 119 min.

Cinemax sobota 30. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC