Film / seriál

Gravitace: Oscarový výlet do vesmíru

Gravitace
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jak se bez výcviku NASA můžete dostat do vesmíru? Tak, že se podíváte na Gravitaci, oscarový film, který posunul lidstvo (nebo alespoň kinematografii) zas o pár krůčků dopředu.

Loni na podzim Gravitace ospravedlnila existenci 3D i kina Imax. Nyní si ten úžasný zážitek, kdy jste se ocitli po boku Sandry Bullock mezi hvězdami a úlomky ruského satelitu, můžete zopakovat v pohodlí svého domácího kina. Bullock ve filmu hraje doktorku Ryan Stone na její první vesmírné misi. George Clooney potěší v roli vesmírného veterána Matta Kowalskiho, který velí svému poslednímu letu před odchodem do důchodu. Jenže během zdánlivě rutinní výpravy do kosmu dojde ke katastrofě. Loď je zničená a Stone a Kowalski zůstanou ve vesmíru sami, odkázáni jeden na druhého a směřujíc dál do temného vesmíru. Doktorka Stone pak zažije odyseu, jak se ze stavu beztíže postavit na vlastní nohy, doslova i metaforicky. Trpí totiž traumatem ze ztráty dítěte, a během své záchrany se bude rozhodovat, jestli jí to vůbec stojí za to.  
Hlavní hvězdou dech beroucího vesmírného dobrodružství přesto není nakonec ona, ale lidé, které ve filmu nevidíme. Autoři vizuálních efektů. Režisér Alfonso Cuarón, který se do Hollywoodu dostal díky úspěchu Mexické jízdy, pak se přestěhoval do Londýna, kde natočil nejlepší (třetí) díl Harryho Pottera a Potomky lidí. A v neposlední řadě kameraman Emmanuel Lubezki, který s režisérem Cuarónem spolupracuje pravidelně, a k tomu ho má rád i velký artový lyrik Terrence Malick, proslulý vizuálně rozmáchlými filmy. Jeho dlouhé záběry simulující plynulost beztížného stavu, které cestují do skafandru hlavní hrdinky a zpátky, jsou nezapomenutelné.

Oscarová tíha

Gravitace patřila od premiéry na festivalu v Benátkách k diváckým i kritickým favoritům a stala se i nejúspěšnějším titulem letošních Oscarů. Získala největší počet nominací – deset. Sedm z nich proměnila (režie, kamera, střih, hudba, zvuk, střih zvuku, vizuální efekty) – ne ovšem tu za nejlepší film.  

Americký film, nebo britský?

Na britských filmových cenách BAFTA Gravitace získala cenu za nejlepší britský film, což mnohé zarazilo, když v něm žádný Brit nehraje a režisér a scenáristé pochází z Mexika. Faktem ale je, že snímek se natáčel v londýnských studiích, pracovala na něm řada Britů a někteří za to vyhráli Oscara. A Cuarón v Británii už dlouho bydlí.

Film vs. realita

Hubbleův teleskop, ISS a čínská stanice Nebeský palác od sebe obíhají tak daleko a v takovém orbitálním sklonu, že je nemožné cestovat mezi nimi bez precizní přípravy, plánování, kalkulace, vhodných technologií a velkého množství paliva. Většina satelitů také obíhá ve výšce deseti tisíc kilometrů nad jejich výškou, takže scénář, kdy se zde roj úlomků satelitů a následná řetězová reakce ničivě a rychle projeví, není příliš reálný. Sandra Bullock pod skafandrem má jen slušivé spodní prádlo, astronauti ovšem běžně nosí speciální chladící oblek, ponožky a také speciální plenky. Helma neodráží na své hledí okolí, jak je ukázáno ve filmu, ani není transparentní.

Kdo mohl hrát v Gravitaci

Studio Warner Bros. nejdříve chtělo do hlavní role Angelinu Jolie, ale nebylo ochotno jí za to zaplatit dvacet milionů dolarů. Během roku 2010 studio postupně zvažovalo obsazení Marion Cotillard, Scarlett Johansson a Blake Lively. V září režisérovi Cuarónovi povolilo obsadit do role bez předchozích testů Natalii Portman, která v té době sklízela ceny za svůj výkon ve snímku Černá labuť. Ta se ale pak kvůli vytížení role vzdala. Teprve potom přišla řada na Sandru Bullock. Roli Clooneyho měl původně hrát Robert Downey jr.

Gravitace

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.7 %
Foto HBO

Režie Alfonso Cuarón

Obsazení George Clooney, Sandra Bullock

Délka 90 min.

HBO sobota 10. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC