Film / seriál

Ghost in the Shell – Kdo jsem a koho mám zabít?

Ghost in the Shell – Kdo jsem a koho mám zabít?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Digitálně upravená Scarlett Johansson hraje roboticky vylepšenou policejní agentku Major, která je na stopě nebezpečnému kybernetickému spiknutí. Akční sci-fi Ghost in the Shell je adaptací slavné japonské mangy.

V blyštivých mrakodrapech ze skla a oceli se scházejí zástupci globálních korporací, zatímco obyčejní lidé živoří v krcálcích jako pro králíky. Ulice ozařují velkoplošné reklamy na nejnovější technologické výdobytky, ale v temných zákoutích kyberprostoru se mezitím chystá povstání proti stávajícímu řádu věcí. V jeho čele stojí tajemný hacker vystupující pod přezdívkou Kuze. A agentka Major ze speciální policejní jednotky Sekce 9 mu jde po krku.

Pokřivený svět budoucnosti, v němž se čím dál více rozevírají nůžky mezi společenskými vrstvami a režim se drží u moci totalitními praktikami, je dějištěm mnoha dystopických sci-fi. Často se v nich vyskytuje i hrdinská postava, která neví, na kterou stranu se postavit. Takovou byl i lovec replikantů Deckard ve filmu Blade Runner, bez něhož by série Ghost in the Shell nikdy nevznikla. A byl jí i titulní policista v akční satiře Robocop, napůl člověk a napůl robot, který musel svou lidskou minulost nechat kvůli službě veřejnosti za sebou.

I Major byla kdysi „normální“ ženou, byť se speciálním výcvikem. Jmenovala se Mira Killian – než při teroristickém útoku zemřeli oba její rodiče a ona byla vybrána do speciálního projektu. Její mozek, tedy to jediné, co z ní při útoku zůstalo nepoškozené, nechá mocná korporace Hanka Robotics vsadit do téměř dokonalého mechanického těla – „skořápky“ (shell) z názvu filmu.

Ghost in the Shell byla původně populární manga (japonský komiks). Podle ní v roce 1995 vznikl stejnojmenný animovaný film, jímž se inspirovali například bratři Wachowští v Matrixu. Hraná verze ctí jak „papírovou“ a animovanou předlohu, tak filmy, které z Ghost in the Shell čerpaly. Divákovi je proto svět agentky Major okamžitě povědomý. Většina lidí využívá nejrůznější technologická vylepšení, ať už jde o posílení zraku, síly, inteligence, nebo jiná. Trh s těmito produkty, stejně jako další průmyslová odvětví, plně ovládá právě firma Hanka Robotics. Její pozici nemůže ohrozit žádný obchodní rival, nýbrž jen útok malé a odhodlané skupinky lidí.

Hraný Ghost in the Shell stojí na dvou pilířích: hereckém výkonu Scarlett Johansson a vizuální podobě filmu. Vlastně jde o dvě stránky jedné věci. Herečka je tak „obalená“ špičkovými digitálními triky, že si může bez uzardění dovolit i úplně „nahé“ výstupy, ale ve scénách, které vyžadují detailní herecký projev mimikou a hlasem, dokazuje, že v tomhle ohledu člověka žádné počítače netrumfnou. Týká se to zejména chvil, kdy Major komunikuje se svou designérkou Dr. Ouelet, v níž našla náhradní matku.

Nablýskaný vizuál filmu bere dech a akční scény jako souboj v kaluži nebo útok pavoučího tanku jsou skutečně velkolepé. Emocionálním srdcem jinak záměrně chladného snímku je ale okamžik, v němž Major, pátrající po své minulosti, popíjí čaj s neznámou ženou v oprýskaném paneláku. Pod všemi těmi jedničkami a nulami zkrátka bije lidské srdce.

Ghost in the Shell je určený nejen fanouškům předlohy, a to i přesto, že se od ní odklání, ale rozhodně také všem fanouškům mangy a anime. Navíc, na rozdíl od spousty sci-fi filmů točených v posledních letech, nezobrazuje budoucnost jako nehostinné přetechnizované odosobněné peklo, ale vizuálně líbivě a vlastně docela lákavě. Potěší tudíž ty, kteří už jsou z pesimistických nehezkých vizí našeho světa trochu otráveni nebo vystrašeni. A pokud jste prostě jen fanouškem božsky krásné Scarlett Johansson, tento film vás uspokojí po všech stránkách, protože herečka se z plátna v podstatě po celou hodinu a půl nehne. Režisér Rupert Sanders navíc při jejím hodnocení nešetří superlativy: „Scarlett je nejlepší herečkou své generace.“

Scarlett Johansson

Než se stala sex symbolem, proslavila se rolemi citlivých dívek ve filmech jako Ztraceno v překladu, Přízračný svět nebo Dívka s perlou. V posledních letech se soustředí na postavy akčních superhrdinek: účinkuje například v komiksové sérii Avengers.

Zajímavosti

Proti obsazení bělošky Scarlett Johansson se v Japonsku zvedla vlna odporu. Režisér původní verze Ghost in the Shell Mamoru Oshii se však nechal slyšet, že herečka je pro roli Major ideální, i když není Japonka.

Koukněte i na

Blade Runner

Kultovní sci-fi o androidech v neutěšeném Los Angeles roku 2019 se stala jednou z hlavních inspirací původního komiksu Ghost in the Shell. Nedávno do kin vstoupil dlouho očekávaný druhý díl.

Chappie

V budoucnosti na dodržování pořádku dohlížejí robotické policejní sbory. Jednoho z pořádkových droidů se podaří přeprogramovat. Chappie se naučí myslet a cítit, ale stane se i hrozbou pro vládnoucí režim.

Ghost in the Shell

Film / seriál
Hodnocení FDB 68 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Rupert Sanders

Scénář Jamie Moss

Obsazení Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeši Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Han Chin, Lasarus Ratuere

Délka 102 min.

Rok 2017

HBO pátek 17. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC