Film / seriál

Garderobiér

Ian McKellen a Anthony Hopkins
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ian McKellen a Anthony Hopkins – dvě geniální herecké osobnosti se spolu sešly poprvé na plátně v příběhu o jednom neobyčejném přátelství a odvaze čelit nepřízni osudu i nepříjemnému konci.

Film Garderobiér je remakem stejnojmenné televizní adaptace z roku 1983, jejíž předlohou byla divadelní hra Ronalda Harwooda, kterou napsal na základě svých zkušeností garderobiéra u známého shakespearologa, britského herce a manažera Donalda Wolfita.

Příběh se odehrává za druhé světové války v Anglii, kdy se jedné noci chystá skupinka kočovných herců vystoupit v regionálním divadle s 227. reprízou inscenace Krále Leara. I přes zvuk dopadajících bomb a jekot sirén se všichni připravují na představení, jako kdyby se nic nedělo. Z rutiny je ale vytrhne zpráva, že jejich principál a zároveň představitel hlavní role Sir chybí. Jeho garderobiér Norman se ho snaží najít a představení zachránit, jenže opona se má zvedat už za hodinu a ve vzduchu visí palčivá otázka: „Objeví se Sir včas a bude vůbec schopen hrát?“

V původní verzi ztvárnili hlavní role britští herci Albert Finney a Tom Courtenay, oba za své výkony získali oscarovou nominaci a nastavili tak pro budoucí představitele jejich rolí laťku hodně vysoko. Režisér Richard Eyre (Iris, Zápisky o skandálu) vsadil na velšského herce Anthony Hopkinse, kterému svěřil roli Sira, a na jeho britského kolegu Iana McKellena, jehož obsadil jako Normana.

Tyto dvě hvězdy se na plátně sešly poprvé a spustily opravdový herecký koncert, Hopkins na adresu svého kolegy poznamenal: „Já jsem trochu vrtošivý, on je ta pravá hvězda.“ Faktem je, že oba podávají velmi sugestivní výkon – Hopkins je dojemný a McKellen krásně civilní.

Přesto, že je Garderobiér televizní film, jedná se spíše o divadelní kousek, protože se jeho děj kromě zákulisní šatny odehrává také na scéně. Anthony Hopkins si tak zahrál roli v roli – kromě Sira i postavu v inscenované hře Král Lear. „Není to čistě jen o divadle a o procesu hraní. Make-up, kostýmy a život v divadle jsou na tom to nejzajímavější,“ komentuje film režisér. Příběh o přátelství a věrnosti je založen na zvláštním vztahu šéfa a jeho podřízeného: „Je to typický vztah pán, sluha. Jsou na sobě vzájemně závislí,“ doplňuje Eyer.

Srovnání s původním filmem se mladší snímek neubrání, herecké výkony zůstávají stejně kvalitní, liší se spíše stylizací a celkovým pojetím výpravy. Obě verze ale nabízí propracované dialogy a vzdávají hold divadlu, lidem kolem něj a herectví samotnému.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Garderobiér

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 %
Foto HBO

Režie Richard Eyre

Scénář Richard Eyre, Ronald Harwood

Obsazení Anthony Hopkins, Ian McKellen, Vanessa Kirby, Emily Watson, Sarah Lancashire, Edward Fox, Tom Brooke

Délka 105 min.

HBO čtvrtek 23. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC