Film / seriál

Evropské filmové ceny 2014: Evropští Oscaři se blíží!

Zimní spánek
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Po sedmadvacáté se v polovině prosince rozdají Evropské filmové ceny, které vznikly v 80. letech jako evropská odpověď na americké Oscary. Letošní ceremoniál by mohl filmové fanoušky zajímat více než jindy – všechny hlavní nominované tituly jsou totiž známy z českých kin.

Na českou premiéru z nominované pětice tedy ještě čeká švédské drama Vyšší moc o rozkladu rodiny na dovolené v Alpách. Ostatní, polská Ida, turecký Zimní spánek, dánská Nymfomanka i ruský Leviatan se už v českých kinech promítaly. Největším favoritem je nejspíš Leviatan, majestátní tragédie o střetu jedince s politickou mocí i osudem obsahující kritiku putinovského režimu. Nejvíc nominací má ovšem Ida, oceněná už za kameru. Evropská filmová akademie nedávno změnila model a některé ceny vyhlašuje bez nominací. Už teď tak víme, že nejlepší hudbu má britské scifi Pod kůží, kostýmy a výpravu rakouský alpský western Temné údolí, střih britský Locke a zvuk britská Hvězda kriminálu.  
Ve zhruba padesátičlenném předvýběru, v němž pak 1800 členů Evropské filmové akademie hledá nominované, figuroval i jeden český film, dopingové drama Fair Play. Jako obvykle se ale český zástupce dál nedostal. Za posledních pět let se z českých tvůrců v roli nominovaných zúčastnil jen Aleš Březina, autor hudby filmu Kawasakiho růže, a režisér animovaného Aloise Nebela Tomáš Luňák, který stříbrnou sošku i vyhrál. 
Přesto by nemělo být těžké najít si své favority – letošní výběr je docela silný. Do lotyšské Rigy se 13. prosince sjede k tomu i několik hvězd, i když oproti Oscarům jsou EFA stále malá domácká akce. Mezi nominovanými jsou Tom Hardy (Locke), Stellan Skarsgård (Nymfomanka), Brendan Gleeson (Kalvárie), Marion Cotillard (Dva dny, jedna noc) či Charlotte Gainsbourg (Nymfomanka). Určitě dorazí Steve McQueen, britský režisér posledního oscarového vítěze 12 let v řetězech, a „babička francouzské nové vlny“ Agnes Varda – oba v Rize dostanou čestnou cenu. Hodinu a půl dlouhý záznam ze samotného ceremoniálu můžete sledovat 20. prosince v 17.50 na HBO HD. 

Evropské filmové ceny 2014

Film / seriál
Foto Profimedia.cz
HBO sobota 20. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC