Film / seriál

Einstein a Eddington: Setkání dvou géniů

Einstein a Eddington

Německý fyzik Albert Einstein a anglický astronom Arthur Eddington měli hodně společného, především pronikavý intelekt a zájem o teorii relativity. Jenže doba první světové války jejich spolupráci vůbec nepřála…

V roce 1914, kdy se do nové války hrnuli s nadšením mladí dobrovolníci, o nějakém německém fyzikovi jménem Albert Einstein a jeho teorii relativity skoro nikdo v Evropě nevěděl. K výjimkám patřil ředitel observatoře v Cambridge Arthur Stanley Eddington, uznávaný mladý vědec, považovaný za nástupce Isaaca Newtona. Ten tušil, že Einsteinovy výzkumy by mohly přinést zcela nový pohled na čas a vesmír. A proto se vydal na cestu do Afriky, aby tam ověřil výsledky Einsteinova bádání. Byla to cesta, která změnila lidské vnímání vesmíru jednou provždy.
 
V roce 2008, kdy HBO točilo tento televizní film, jméno Arthura Eddingtona znali jen zasvěcení z oboru, zatímco jméno Einstein se stalo synonymem pro génia. Historické drama, koprodukované i britskou televizí BBC, se jeho zapomenutou reputaci pokusilo oživit. Snímek pochází od Philipa Martina a scenáristy Petera Moffata, týmu podepsanému i pod úspěšným televizním životopisem Stephena Hawkinga, který už v roce 2004 dokázal um Benedicta Cumberbatche. I v této biografii o vědě, víře a přátelství hrají známí herci. David Tennant, proslavený v Británii jako Pán času, a Andy Serkis, známý díky Glumovi z Pána prstenů.

Einstein a Eddington

Film / seriál
Hodnocení FDB 66.7 %
Foto HBO

Režie Philip Martin

Obsazení David Tennant, Richard McCabe, Patrick Kennedy, Andy Serkis, Rebecca Hall, Jim Broadbent, Jacob Theato

Délka 90 min.

Cinemax sobota 22. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC