Film / seriál

Dobrá manželka: Změny visí ve vzduchu

Dobrá manželka

Minulá pátá řada šokovala a hlavní hvězdě Julianně Margulies zajistila cenu Emmy. Nové díly šesté série Dobré manželky jdou ještě dál.

Ženy na televizní obrazovce zažívají opravdu báječné časy,“ nechala se slyšet Julianna Margulies, když v létě (už zase) přebírala cenu Emmy za Nejlepší herečku v hlavní roli dramatického seriálu. Kudrnatá dáma, jež na sebe poprvé výrazně upozornila ve 135 epizodách slavné Pohotovosti, umí vytěžit ze „Zlaté éry“ americké televizní tvorby co nejvíce. Díky rozmachu zajímavých seriálů se objevují i zajímavé role pro herečky, které by po čtyřicítce podobné příležitosti hledaly jenom horko těžko. Dobrá manželka byla od začátku u toho. 
 

Ježíšmarjá momenty

Osmačtyřicetiletá hlavní hvězda Dobré manželky má díky tomuto seriálu doma i Zlatý glóbus a dočkala se tolika nominací, že to ani nemá cenu řešit. Letos na podzim se Julianna Margulies vrací v šesté sérii. Časy, kdy se jako podvedená ženuška bývalého státního návladního, toho času za mřížemi, musela znovu postavit na nohy, jsou dávno pryč. Její hrdinka Alicia Florrick má vlastní právnickou firmu… a je hůř. Život jí zkomplikovala smrt přítele a bývalého milence. Exmanžel se po propuštění zvládl vyškrábat na prestižní post guvernéra. V šesté sérii proto musí Alicia řešit, jestli bude kandidovat na státní návladní, nebo založí novou firmu a zůstane v krkolomném světě práva a pořádku v Chicagu. 
 
„V zabíjení hrdinů se nedá pokračovat donekonečna,“ přiznává Robert King, který Dobrou manželku vymyslel společně s manželkou Michelle. „Odstřel“ jedné z hlavních postav v minulé řadě seriálu byl šokem, jaký se hned tak nebude opakovat, i proto, že postižený Will Gardner v podání Joshe Charlese byl u projektu od úplně prvního dílu. „Jedním z důvodů, proč se seriál dočkal takového věhlasu, bylo, že je plný překvapení,“ pokračuje King.
 
Jedním z důvodů úspěchu páté série Dobré manželky bylo, že její tvůrci nezaspali dobu. Jediné napětí během příprav pokračování proto vyvolala snaha znovu všechno pořádně (nebo v jiných případech aspoň trochu) protřepat a promíchat. Od televize CBS, jež si Dobrou manželku objednává a z velké části platí, dostali Robert a Michelle poprvé naprosto volnou ruku. Pocit, že si vlastně můžou dělat, co chtějí, je musel nějak ovlivnit. Nebo ne? 
 
„Mám pocit, že na začátku každé série si říkám: ‚Tak jo, musíme to zmáknout nejlépe, jak dokážeme‘, takže se to nijak zvlášť nemění,“ prozrazuje Michelle. Jenže určité změny přece jenom visí ve vzduchu. Další hrdinka seriálu Diane, kterou hraje Christine Baranski, se rozhodla opustit loď a odejít z právnické firmy, kde je Aliciinou partnerkou. „Je smrtelně vážně odhodlaná neudělat to tak jako Alicia, to znamená spálit za sebou všechny mosty,“ prozrazuje Robert. „Druhá věc je, jak opustit firmu i se svými klienty? Protože když o tom vaši partneři vědí, určitě si je budou chtít všemi způsoby udržet. Podtrženo sečteno, Diane je na tom docela bledě.“     
 

Hamletova manželka 

Otázkou samozřejmě zůstává – aspoň před začátkem vysílání šesté série – jestli to dokonce nezabalí i samotná hlavní hrdinka. „Pro Alicii to je v podstatě stejně složitá tragédie jako Hamlet,“ vysvětluje Robert. „Sice má jasno, že opustit firmu je poslední věc, kterou by chtěla udělat, ale mohou nastat určité okolnosti, které ji donutí zvažovat, jestli by dokázala změnit názor.“ S možností hodit ručník do ringu se toho na scéně objevuje ještě mnohem víc. 
 
„Alicia si začíná uvědomovat, že věci fungují stylem dávej-ber, že všechno není jen o lásce, ale také o tom, jak si lidé mohou být vzájemně užiteční,“ dodává Michelle. „Nejspíše uvidíme, že tohle zjištění využije v profesionálním životě.“ Že by se Alicia uchýlila k méně etickým praktikám ve stylu účel světí prostředek? Ať už se z Dobré manželky stane zlá nebo ne, ani šestá série nebude špatná. 

Dobrá manželka

Film / seriál
Hodnocení FDB 66.7 %
Foto Universal Channel

Režie Rod Holcomb, Charles McDougall

Obsazení Julianna Margulies, Matt Czuchry, Archie Panjabi, Josh Charles, Christine Baranski, Chris Noth, Makenzie Vega

Délka 60 min.

středa 1. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC